Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија не заборавља

Bookmark and Share

04.08.2015. Белами, Јужна Србија Инфо

Србија данас и сутра обележава 20. годишњицу од хрватске војне акције “Олуја”, у којој је из северне Далмације, Лике, са Баније и Кордуна протерано око 200.000 Срба, око 2.500 је убијено, за још толико се трага, а уништено је скоро 25.000 њихових кућа, 13.000 привредних објеката, цркве, музеји, споменици…

Србија не заборавља

Државна манифестација поводом Дана сећања на страдање и прогон Срба биће одржана вечерас на мосту код Сремске Раче, уз присуство премијера Александра Вучића, а председник Томислав Николић присуствоваће помену у Банстолу, на Фрушкој Гори.

Сутра је Дан жалости, и у Србији и у Републици Српској.

Као и годинама раније, у Београду ће у Цркви светог Марка бити служен парастос, а у подне ће се огласити звона и сирене.

“На тај дан сви ћемо у 12 сати, уз звуке сирена и црквених звона, где год постоје Срби и где год је српска држава, стати један минут мислећи на оне који нису са нама и бити им захвални што наша деца живе у слободи и што живимо у миру”, рекао је председник Организационог одбора за обележавање Дана сећања на страдање и прогон Срба министар Александар Вулин.

Он је позвао грађане да се зауставе у 12 сати када буду чули сирене и звона, да застану и да се подсете на оне који су били пре нас и на оне који су страдали.

У неким круговима настоји се минимизирати страдање Срба током хрватске војно-полицијске акције, тако што се појављују тезе да су Срби напустили Крајину на наговор и из политичких разлога, а не бежећи од авионских бомби, артиљерије, оклопних возила, паљења домова. . .

Подаци о страдалим цивилима, међу којима је било жена, деце и стараца, су неумољиви.

Трибунал у Хагу је утврдио да је то био “злочиначки подухват”, али није осудио ни наредбодавце, ни починиоце.

Злочин је до данас остао некажњен.

Жртве нису обештећене, а хрватска држава им ускраћује достојну почаст.

Повратника је мало, јер, како наводи председник Српског националног вијећа Милорад Пуповац, хрватска држава није обезбедила услове који би им омогућили нормалан живот.

Веће такође указује да у хрватској јавности, у иступима представника државе и друштва, ни после две деценије нема спомена на страдање хрватских држављана српске националнсоти, као ни исказа моралне и истинске правне одговорности за злочине који су почињени током и после “Олује”.


#   Србија   избеглице   Томислав Николић   Александар Вулин   годишњица   дан жалости   Хрватска   Олуја (рат)
@predsednikrs @VulinAleksandar @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима