Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србин уклесао имена терориста?

rssBookmark and Share

Власотинце 15.01.2013. Izvor: Alo

Имена погинулих албанских терориста на споменику који су припадници Ослободилачке војске Прешева и Медвеђе поставили у Прешеву уклесао је Србин из Власотинца. Полиција је већ разговарала са овим предузетником и он ће бити процесуиран због подривања уставног поретка.

Србин уклесао имена терориста?
Извор из врха српских власти каже да се сумњало да је део споменика израђен у Нишу, али да су накнадном истрагом утврдили да се ради о каменоресцу из Власотинца српске националности.

- Сам споменик израдио је један Албанац из села Ораовица, крај Прешева. Међутим, како он није могао да исклеше имена терориста који су погинули у нападима на полицију и војску 2000. и 2001. године, део споменика, односно плочу, током ноћи су камионом одвезли у Власотинце код једног Србина, који има каменорезачку радњу. С њим су неколико дана раније ступили у контакт и понудили му неколико пута већу суму него што је уобичајено за такав посао.

Када је полиција све то открила, отишла је код њега, он је све то признао и против њега ће бити покренут поступак због подривања државе и уставног поретка.

Надлежни у Прешеву имају рок да до сутра у поноћ сами уклоне споменик , а уколико то не учине, држава ће га срушити. Наиме, општина Прешево је пре неколико дана добила решење да у року од пет дана сама уклони споменик, јер је постављен без дозволе. Тај рок истиче сутра у поноћ.

Уколико се општинске власти оглуше о ову одлуку, на терен ће изаћи грађевинска инспекција, заједно са комуналном полицијом да споменик сруши.

Ивица Дачић, премијер Србије, изјавио је још пре две недеље да ће споменик припадницима ОВПБМ у Прешеву бити уклоњен до 17. јануара, за када је у Бриселу предвиђен наставак дијалога Београда и Приштине, а пре два дана је уклањање споменика најавио и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Према писању неких медија, мајстор из Ниша који је уклесао имена на споменик, пошто не говори албански, није знао шта пише на њему и мислио је да ће бити постављен негде на гробљу.

Надлежни у Општини Прешево не зању где је споменик одрађен нити кога је исклесао.


#   полиција   Власотинце   Ивица Дачић   Александар Вучић   споменик   грађевинска инспекција
@DacicIvica @avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима