Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Штрајк глађу у Јумку замрзнут до крај ускршњих празника

rssBookmark and Share

Врање 18.04.2014. Танјуг

Штрајк глађу групе запослених у фабрици "Јумко" у Врању "замрзнут" је данас до краја ускршњих празника

Штрајк глађу у Јумку замрзнут до крај ускршњих празника

Остали радници, који су штрајк прекинули након обећања републицких органа да ће сви захтеви запослених бити испуњени након формирања владе, уредно су данас дошли на посао. Радницима су оверене здравствене књижице и свима је уплаћено по пет хиљада динара.

Запослени који су прекинули штрајк рекли су да сматрају да свом и бољитку фабрике могу да помогну само уколико раде и учине да фабрика опстане.Цлан надзорног одбора у име Републике Србије Бранислав Поповиц рекао је да фабрика Јумко има перспективу.

"Перспектива Јумка је извесна имају уговорене послове за 400 милиона, немају банкарске кедите, немају дугове према радницима, немају никакве дугове осим према држави и према локалној самоуправи. Планирамо реструктуирање фабрике, довођење инвеститора, смену комплетног руководства и увођење реда који тренутно не постоји," рекао је Поповић.

Он је прецизирао да је рачун фабрике блокоран за око 60 милиона динара, у последње три и по године сви рдници су примали по једну зараду месечно а да су претходна дуговања према њима од три до шест плата.

Поповић, такође, наглашава, да дугови према запосленима из периода од пре 2003. године, који требада им буду исплаћени, износе око 600 евра по раднику.

Радници Јумка у Врању започели су протесте 14. јанура, прво у кругу фабрике, након тога су кренули у протесне шетње, прошле недеље блокирали су управну зграду фабрике, а јуче је један мањи број радника отпочео штрајк глађу који је одмах данс замрзнут.

У међувремену, свим радницима су оверене књижице, уплаћено им је по пет хиљада динара пред почетак празника и стигла су обећња да ће свима који одлазе у пензију бити повезан радни стаж.


#   Врање   празници   радници   штрајк   Јумко   штрајк глађу
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима