Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Страшно: Петогодишње дете у Нишу заражено ХИВ вирусом

rssBookmark and Share

Полом 01.12.2014. Блиц, Јужна Србија Инфо

Петогодишње дете из Ниша инфицирано је ХИВ вирусом, као и још седам особа, саопштила је јуче шефица саветовалишта за добровољно поверљиво саветовање и ХИВ тестирање у Институту за заштиту јавног здравља у Нишу др Биљана Коцић.

Страшно: Петогодишње дете у Нишу заражено ХИВ вирусом

Она је прецизирала да је дете заражено трансмисијом од мајке која је ХИВ позитивна, као и да је од осам новооткривених случајева петоро пацијената већ оболело од сиде.

- Нажалост, код нас је и даље висок проценат пацијената код којих се открије инфекција тек кад оболеле од сиде. Мало се људи тестира. Недавно смо имали добровољно тестирање у студентском дому код Правног факултета и радује нас чињеница да је огроман број студената хтео да се тестира на ХИВ вирус. Ни у једном случају нисмо открили да је неко инфициран - напоменула је докторка Коцић.

Према њеним речима, и даље је далеко већи број оболелих међу мушким полом јер је у току 2014. било шесторица мушкараца и две жене.

- Од 1987. године имали смо 147 ХИВ позитивних, а од којих 117 мушкараца. Умрло је 55 оболелих од сиде - рекла је др Коцић.


#   дете   Полом   сида   ХИВ   Биљана Коцић   Институт за заштиту јавног здравља
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима