Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Све више гладних у Лесковцу

rssBookmark and Share

Лесковац 11.12.2013. Autor: Tanjug

У Народној кухињи у Лесковцу бесплатне оброке добија 600 грађана, а на листи чекања је више од 100 Лесковчана.

Све више гладних у Лесковцу

Оброци за социјално најугроженије припремају се у кухињи Дома ученика и студената, где се корисницима радним даном деле кувана јела, а викендом суви оброци.

Они који по храну долазе у лесковачку Народну кухињу углавном су задовољни квалитетом и количином оброка.

"Ја волим пасуљ и макарону и то добро кувају али ово друго кувано није баш најбоље. Количински добијем довољно 900 грама, литар, пола хлеба и мени је то доста, пуна капа", каже Зоран Цакић који већ годинама добија оброке у народној кухињи.

И остали корисници задовољни су што су на списку да кувану храну добију бесплатно, али се жале да је једнолична.

"Важно је да има кувано, јер то нам је боље кад је овако хладно. Додуше све се своди само на пасуљ, купус и макароне. Па могли би некад да скувају нешто са кромпиром и пиринчем", коментарише Драган С.који бесплатне оброке користи од марта ове године.

У Центру за социјални рад и Црвеном крсту у Лесковцу наводе да сваког дана добијају нове захтеве или за неку врсту социјалне помоћи или за бонове за храну.

Директор Центра за Социјални рад Бобан Илић каже да ове године 2.500 Лесковчана добија социјалну помоћ, што је 46 одсто више у односу на лане.

"Према нашим подацима приметан је знатан пораст корисника социјалне новчане помоћи, а самим тим то су људи који су директно или индиректно будући корисници народне кухиње. До скора је број људи који користи услуге народне кухиње био 500, али је због повећања броја оних којима је такав виде заштите потребан, омогућено у сарадњи са градом, повећање на 600 корисника. Ми као једна од установа из система социјалне заштите део својих корисника усмеравамо према народној кухињи, која се налази у организацији Црвеног крста", објаснио је Илић.

У Црвеном крсту у Лесковцу подсећају да се из будзета града плаћа припрема оброка.

"Град Лесковац из будзета плаћа 28 динара за припремање једног оброка Дому ученика и студената. Црвени крст на залихама има намирнице до краја године а ускоро ће на нивоу Србије бити расписан тендер за наредну годину и надам се да неће бити прекида у раду кухиње", рекао је секретар Црвеног крста у Лесковцу Драган Величковић.

Из буџета града Лесковца обезбеђено је 3,5 милиона динара и тај новац биће довољан за припремање оброка до средине марта наредне године.


#   Лесковац   Драган Величковић   Бобан Илић   Зоран Цакић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима