Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сви патријарси света у октобру долазе у Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 21.09.2013. Autor: B. Janačković

Поглавари свих православних цркава служиће свету литургију 6. октобра на платоу испред Цркве Светих цара Константина и царице Јелене у Нишу у склопу централне прославе 17 векова од доношења Миланског едикта (6-9. октобар), најавио је протојереј Зоран Филиповић, портпарол одбора Епархије нишке за прославу валиког хришћанског јубилеја.

Сви патријарси света у октобру долазе у Ниш

- Света литургија на овакав начин у овом граду није служена никада. Ово представља велики догађај за читаву православну васељену, а нарочито за нашу помесну православну цркву и наш град. Овај велики догађај је јединствен у историји. Позивамо читав православни народ и све људе добре воље да дођу и буду са нама - рекао је Филиповић и додао да је последњи пут пре ове године и доласка ових делегација у Русију света литургија служена 1913. године у Цариграду, те да је читав 20. век прошао без могућности да се поглавари помесних православних цркава окупљају на овакав начин.

За представнике свих помесних православних цркава биће 5. октобра организовани пријеми код председника Србије Томислава Николића и у Патријаршији, након чега ће доћи у Ниш.

- Очекујемо да ће Ниш 6. октобра посетити цариградски и васељенски патријарх Вартоломеј, патријарх јерусалимски Теофил, московски патријарх и сверуски Кирил, архиепископ кипарски Хризостом, архиепископ атински Јероним, архиепископ албански Анастасије, митрополит варшавски и свепољски Сава, архиепископ Немачке, Чешке и Словачке Симеон. Своје делегације послаће Александријска патријаршија са митрополитом Георгијем из Гвинеје на челу и Антиохијска патријаршија са митрополитима Савом и Димитријем на челу. Очекујемо да своју делегацију пошаље и Бугарска патријаршија, која је то потврдила. Једино чекамо потврду грузијског патријарха Илије - рекао је Филиповић.

Света литургија ће почети у девет часова и трајаће око три сата. Начелствовање у служби ићи ће по старости патријаршија реду достојанства. Тако ће први служити патријарх цариградски и васељенски Вартоломеј, а онда представници Александријске, Антиохијске, Јерусалимске, Руске, Српске, Бугарске, Грузијске и Румунске патријаршије. Након тога службу ће вршити аутокефалне цркве које нису патријаршије, али имају ранг архиепископија: кипарска, атинска, албанска, митрополија варшавска и пољска, те митроплолија чешких земаља и Словачке.

Осим у Храму Цара Константина, ни у једној цркви у Нишу тога дана неће бити литургија јер ће сви свештеници бити присутни. У региону, литургије ће бити служене само у Лесковцу, Пироту, Алексинцу, Прокупљу и Власотинцу, где ће радити по један храм, а сви остали свештеници ће бити у Нишу.

Ватикан шаље кардинала


Осим државног врха, амбасадора и представника свих универзитета и САНУ, свечаности ће присуствовати и представници других цркава и верских заједница. Као представници Ватикана долазе кардинал Јозеф Томко и архиепископ Орландо Антонини, а Римокатоличку цркву у Београду представљаће надбискуп Станислав Хочевар.


#   Ниш   Бугарска   Патријарх Вартоломеј   Станислав Хочевар   Патријаршија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима