Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У јуну почиње изградња новог Клиничког центра

rssBookmark and Share

Ниш 20.03.2013. Izvor: Rts

Кредит Европске банке за реконструкцију и развој од 40 милиона и 200 хиљада евра биће реализован најпре у Нишу, јер је нишки Клинички центар први поднео комплетну документацију.

У јуну почиње изградња новог Клиничког центра
Изградња новог Клиничког центра у Нишу почеће у јуну, саопштено је из управе те установе. Кредит Европске банке за реконструкцију и развој од 40 милиона и 200 хиљада евра биће реализован најпре у Нишу, јер је нишки Клинички центар први поднео комплетну документацију. Требало би да радови буду завршени до краја 2015. године.

Више од 3.000 запослених и око 2,5 милиона становника југа Србије упућено је на Клинички центар у Нишу. У згради у којој је смештено неколико клиника, саграђеној још 1939. године, увек је гужва, па је недостатак простора оно што и пацијенти примећују.

Изградњом новог Клиничког центра ова установа добиће 513 кревета за акутне болеснике, 80 јединица интензивне неге, шест за трансплантацију и десет за хируршко праћење, две операционе сале за хитне случајеве и 15 хируршких.

"Пратећи садржаји и друга одељења која ми очекујемо поред ових 15 операционих сала и повећање броја постеља, сигурно ће бити један божији дар за овај град и за читав овај регион", каже Горан Станојевић, помоћник директора КЦ Ниш за хируршку делатност.

Директор нишког Клиничког центра Зоран Радовановић каже да је било потребно више од шест месеци да се припреми захтевна документација.

"Ми смо успели да комплетну документацију припремимо на време, да будемо, хајде да кажем нескромно, први међу једнакима у односу на друге клиничке центре, да први изађемо пред Министарство здравља и Владу Републике Србије и тако смо први ушли у тај сет за добијање кредита", каже Радовановић.

Постојећа зграда у којој је сада само део онкологије више од 30 година чека на завршетак. Неопходна је реконструкција постојећих 14.000 квадрата и изградња готово још толико.

Тих 27.000 квадрата нишки Клинички центар добиће параленом реконструкцијом постојеће зграде и изградњом потпуно нове, тако да ће две зграде бити повезане.

Понуде за изградњу нишког Клиничког центра биће отворене 7. маја, почетак радова планиран је за јун, а кредит ће се отплаћивати по њиховом завршетку.


#   Ниш   Горан Станојевић   Зоран Радовановић   Клинички центар   Министарство здравља
@tigerzoki @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима