Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу отворена Клиника за кардиохирургију

rssBookmark and Share

Ниш 24.11.2014. Јужна Србија Инфо

У нишком Клиничком центру скромно, али радно, отворена је Клиника за кардиоваскуларну и трансплантациону хирургију површине 2.360 квадратних метара.
Клинику су свечано отворили амерички амбасадор Мајкл Кирби и министар здравља Србије Златибор Лончар

Кардиохирургија ф: Јужна Србија Инфо
Кардиохирургија ф: Јужна Србија Инфо

Клиника је веома функционална и ово је најсавременији здравствени објекат који је последњих неколико година изграђен у Србији.

Нишка Кардиохирургија почиње да ради након 4 године од почетка изградње. За почетак, овде ће оперисати стручњаци са института за кардиоваскуларне болести “Дедиње” и Клиничког центра Србије, који ће обучавати лекаре нишког КЦ.

Кардиохирургија ф: Танјуг

Површина клинике је 2.360 м2 и у њој нема канцеларија. Од 3 сале једна је комплетно опремљена. ЕКК машина неопходна за све интервенције, Опера систем који омогућује потпуну стерилност операционог поља и идеалну температуру, апарат за ауто-трансфузију и остали уређаји који се налазе овде, омогућиће лекарима да обављају најкомпликованије операције. Изнад операционих столова налазе се камере, па ће операције моћи да се прате уживо у циљу едукације младих специјалиста.

Интензивна нега, за сада има опрему за 6 кревета, а капацитет јој је 11 лежаја док је стационар предвиђен за 19 пацијената.

Кардиохирургија ф: Танјуг

У целу зграду уграђени су хепа-филтери који уништавају микробе, а централни стерилизациони блок је свега 5 м удаљен од операционих сала. Пацијентима су обезбеђени и таблет рачунари и бесплатан интернет.

Кардиохирургија ф: Танјуг

Поред Кардиоваскуларних интервенција лекари ће овде трансплантирати органе. Клиничком центру Ниш гравитира два милиона људи, а сваког месеца око 500 пацијената буде упућено на остале кардиоваскуларне установе у Србији.

Кардиохирургија ф: Танјуг

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Златибор Лончар   Мајкл Кирби     Клиника за кардиохирургију   кардиоваскуларне болести   таблет рачунари
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима