Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Убиство као последица лошег суђења

rssBookmark and Share

03.06.2013. Autor: Trojka.rs Foto: Kostadin Kamenov

Признат дуг од 450.000 евра по систему рекла-казала

Убиство као последица лошег суђења

Ђорђе Стојановић, син Звонка Стојановића, власника нишке мењачнице “Цекин”, убијен је 27. јануара око седам сати у експлозији бомбе подметнуте под његов аутомобил.

Према пресуди нишког Вишег суда од 9. јула 2012, Ђорђе је од Данијела Ћирковића из Крушевца од 15. новембра до 1. децембра 2010. позајмио 450.000 евра.

Суд је у пресуди закључио да су Ђорђе Стојановић и Ћирковић, који му је доносио новац у мењачници “Цекин“, били у пословном односу. Суд је тако у “потпуности поклонио веру свим сведоцима јер су њихове изјаве уверљиве и у сагласности”.

У записницима са суђења у које је “Блиц” имао увид, међутим, постоје бројна неслагања из изјава сведока.

Тужилац Ћирковић је суду 17. октобра 2011. навео да је са својим радником Мишелом Марковићем два пута дао по 100.000 евра Стојановићу. Сведок Марковић је касније навео да је возио Ћирковића, који је два пута испред мењачнице Стојановићу дао новац повезан у гумицу.

Сведок Марко Цветковић, који је добио отказ у мењачници “Цекин” због проневере новца због чега има и кривичну пријаву, изјавио је 12. марта 2012. да је видео Мишела Марковића који је новац доносио у торби.

Са друге стране, Марковић је навео да приликом предаје новца никог није видео у близини, па ни Цветковића. Ћирковићева супруга Ања је навела да је дала 100.000 евра Ђорђу Стојановићу без признанице и бројања. Њен супруг је “објаснио” и да му је “Ања рекла да је Ђорђе пребројао новац”.

Сви сведоци тужиоца, Мишел Марковић, Марко Цветковић, Данијел и Ања Ћирковић, навели су да су новац Стојановићу предали “испред мењачнице”. У пресуди судије Јадранке Митровски, наведено је да је новац предат у - мењачници!

Пресуда се коси и са пресудама других судова. Основни суд у Нишу је 28. децембра 2011. одбио захтев за спровођење истраге против Ђорђа и Звонка Стојановића за кривично дело преваре коју захтева Данијел Ћирковић. Апелациони суд у Нишу потврдио је ову пресуди одбивши 13. јануара 2012. захтев за жалбу Данијела Ћирковића.

Пресуда Јадранке Митровски тренутно је пред Врховним касационим судом, који је може поништити или потврдити. Бивши окружни судија Горан Петровић каже да се не могу сви искази сведока третирати као валидни.

- Да је било елемената преваре, основни суд би спровео кривичну истрагу. Судија није смела да допусти адвокатима одбране да сведоче и да њихове исказе узме као веродостојне. Пресуда је за преиспитивање и очекујем да је Касациони суд у потпуности укине - сматра Петровић.


#   убиство   Горан Петровић   апелациони суд   Основни суд   Марко Цветковић   кривично дело   Мишел Марковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима