Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ухапшен последњи Хашки бегунац Горан Хаџић

rssBookmark and Share

20.07.2011. Аutor : Stefan Radović

У рејону Фрушке Горе јутрос у 8.24 ухапшен је хашки бегунац Горан Хаџић - потврдио је председник Републике Србије Борис Тадић у ванредном обраћању из зграде Председништва у Београду којем је присуствовао велики број домаћих и страних новинара.

Ухапшен последњи Хашки бегунац Горан Хаџић

Потврдивши информацију о Хаџићевом хапшењу, Тадић је рекао да је Србија овим завршила најтеже поглавље у сарадњи с Хашким трибуналом као и да ће наставити да сарађује с том институцијом.

Председник Србије је нагласио да је хапшењем извршена законска, али и морална обавеза Србије. Он је, такође, честитао и захвалио припадницима Националног безбедносног савета и Акционог тима који су радили на лоцирању Хаџића, али и припадницима БИА који су извршили хапшење.

Тадић је оштро демантовао спекулације које су, како је рекао, објавили хрватски медији да је Хаџић ухапшен на потезу између једног војног објекта и манастира Крушедол.

Он је додао и да одмах жели да демантује све спекулације које су се, како је навео, појавиле пред саму конференцију за новинаре да је Србија знала где се Хаџић налази.

Србија није знала где се крије Горан Хаџић - одлучно је потврдио председник Србије.

На питање новинара да ли се Хаџић опирао хапшењу или је мирно пошао са припадницима БИА, Тадић је одговорио да ће надлежни органи у току дана објавити све детаље о јутрошњем хапшењу.

Тадић је поновио и да не очекује никакво посебно реаговање из ЕУ.
- У време још док нису знали ни да изговоре Хаџићево име, ја сам обећао да ћемо завршити посао. Учинили смо то због грађана Србије, жртава других народа, помирења и кредибилитета Србије. Никакви притисци због хапшења Караџића, Младића и Хаџића нису имали ефекат, а водила нас је, изнад свега, наша законска обавеза. Али и свест да је то наша морална обавеза - нагласио је Тадић.

На новинарско питање да ли ће се открити ко му је 2004. омогућио да побегне, Тадић је одговорио да ће се објавити све - ко је коме омогућио бекство и сакривање као и да ће јавност добити информације од надлежних органа.

12:06 - Илић: Србија сад да добије статус који јој је ЕУ обећала

Председник Нове Србије (НС) Велимир Илић изразио је очекивање да ће Србија после хапшења последњег хашког оптуженика Горана Хаџића добити статус "који јој је Европска унија (ЕУ) обећала по окончању хашког питања".
 

"Србија је хапшењем Хаџића ставила тачку на хашко питање. Очекујемо да ЕУ коначно, после свега што смо одрадили, Србији да статус који је обећавала".
Он је изразио очекивање и да ће ЕУ покренути поступке и против "неких особа у региону, који нису Срби" и који су починили ратне злочине.



11:49 - Ван Ромпеј и Ештонова: Важан корак ка ЕУ

Председник Савета Европске уније Херман ван Ромпеј и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон поздравили су данас хапшење Горана Хаџића.
 

"ЕУ поздравља хапшење Горана Хаџића које су извршиле српске власти. Ради се о још једном важном кораку за Србију у остваривању њене европске перспективе и пођеднако важном кораку за међународну правду", навели су Ван Ромпеј и Ештонова у заједничком саопштењу. Поздрављамо одлучност и посвећеност српских власти. Српска нација је у процесу суочавања са прошлошћу и окретања странице ка бољој европској будућности", навели су они.

11:42 - Поступак изручења до седам дана
Процедура изручења хашког оптуженика Горана Хаџић Трибуналу у Хагу може да траје до седам дана.
 

Хаџићу ће код истражног судије бити прочитана оптужница, а након тога ће посебно одељење Вишег суда у Београду донети одлуку да ли су испуњени услови за његово изручење.
 

Према процедури екстрадиционог поступка предвиђеној Законом о сарадњи с Хашким трибуналом, рок за подношење жалбе на решење истражног судије о испуњености претпоставки за изручење Ратка Младића трибуналу је три дана. О жалби одлучује трочлано ванрасправно веће суда у року од три дана. Жалба може бити послата поштом и жалба не одлаже извршење. Према процедури, министарка правде потписује изручење када се испуне сви услови за то.

11:41 - Ђукић-Дејановић: Извршена законска обавеза
Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила је да је хапшењем Горана Хаџића затворено једно поглавље у државним активностима Србије и испуњена законска обавеза државе.
"Од овога не треба очекивати никакву посебну добробит, затворили смо једно поглавље и испунили своју законску обавезу".

11:18 - Марковић: Србија је сад зрео кандидат за ЕУ

Председник Јединствене Србије (ЈС) Драган Марковић изјавио је данас да је Србија хапшењем хашког оптуженика Горана Хаџића постала "зрео" кандидат за улазак у Европску унију (ЕУ).
"Србија је извршила још једну међународну обавезу хапшењем Хаџића. Очекујем, пошто смо испунили све захтеве Европе, да смо сад зрели кандидати за улазак у ЕУ".


11:11 - Тадић потврдио хапшење Хаџића

Председник Србије Борис Тадић потврдио је да је јутрос на Фрушкој Гори ухапшен Горан Хаџић. Тадић је прецизирао да је Хаџић ухапшен у 8:24 у близини села Крушедол и да нису у питању манастир и војни објекат у том месту.
"Србија завршила најтеже поглавље у сарадњи са Хашким трибуналом и наставиће да испуњава своје међународне обавезе", рекао је Тадић на конференцији за новинаре.

11:08 - Вук Драшковић поздравио хапшење Горана Хаџића

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић поздравио је данас хапшење последњег хашког бегунца Горана Хаџића и истакао да је сада неопходно открити и привести правди све који су штитили хашке оптуженике.
"Добро је што је ухапшен тај мали каплар Слободана Милошевића који је наносио велику штету Србији", рекао је Драшковић агенцији Бета.

11:07 - Дел Понте: Велики успех српских власти
Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте оценила је данас да је хапшење Горана Хаџића, последњег хашког оптуженика, велики успех српских власти који ће убрзати њен пут ка Европској унији.
 

"Српска влада је тиме направила огроман корак напред за демократску и мирну будућност земље. То је од великог политичког значаја", подвукла је она у изјави Тањугу. Хапшење Хаџића је, према њеним речима, и огроман успех за међународно правосуђе.
 

"Можемо рећи да су сада сви оптужени за ратне злочине на простору бивше Југославије ухапшени. Мандат Савета безбедности УН је испуњен. То је јако битно. Верујем да је све учињено да сви одговорни за ратне злочине буду ухапшени и да се нађу пред судом. То је важно за жртве", поручила је Дел Понте.

10:53 - Суд: Чекамо власти Србије
Не можемо ни потврдити, ни негирати вест о хапшењу последњег хашког бегунца Горана Хаџића, али чекамо власти Србије да изађу у јавност.

10:07 - Хаџић ухапшен у селу Крушедол
Хашки оптуженик Горан Хаџић ухапшен је јутрос у близини села Крушедол на Фрушкој гори. Након хапшења Хаџић је пребачан у притвор у Београду. У близини Крушедола је и истоимени манастир, као и један објекат војске Србије.
Медији су још у понедељак, 18. јула, спекулисали да је Хаџић ухапшен на том месту, али су тада званичници то демантовали.

09:58 - Од понедељка се у јавности спекулисало да је Горан Хаџић ухапшен

Та вест је демантована од стране државног врха

09:32 - Ванредна конференција за штампу Бориса Тадића у 11:00

У 11.00 у Председништву Србије (Андрићев венац 2) ванредна конференција за новинаре председника Србије Бориса Тадића.
Горан Хаџић је последњи хашки оптуженик, чије се изручење тражи од Србије. Скривао се седам година.


#   Славица Ђукић-Дејановић   хапшење   манастир   Борис Тадић   Вук Драшковић   Велимир Илић   председник Србије   Драган Марковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима