Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uhapšen poslednji Haški begunac Goran Hadžić

rssBookmark and Share

20.07.2011. Autor : Stefan Radović

U rejonu Fruške Gore jutros u 8.24 uhapšen je haški begunac Goran Hadžić - potvrdio je predsednik Republike Srbije Boris Tadić u vanrednom obraćanju iz zgrade Predsedništva u Beogradu kojem je prisustvovao veliki broj domaćih i stranih novinara.

Uhapšen poslednji Haški begunac Goran Hadžić

Potvrdivši informaciju o Hadžićevom hapšenju, Tadić je rekao da je Srbija ovim završila najteže poglavlje u saradnji s Haškim tribunalom kao i da će nastaviti da sarađuje s tom institucijom.

Predsednik Srbije je naglasio da je hapšenjem izvršena zakonska, ali i moralna obaveza Srbije. On je, takođe, čestitao i zahvalio pripadnicima Nacionalnog bezbednosnog saveta i Akcionog tima koji su radili na lociranju Hadžića, ali i pripadnicima BIA koji su izvršili hapšenje.

Tadić je oštro demantovao spekulacije koje su, kako je rekao, objavili hrvatski mediji da je Hadžić uhapšen na potezu između jednog vojnog objekta i manastira Krušedol.

On je dodao i da odmah želi da demantuje sve spekulacije koje su se, kako je naveo, pojavile pred samu konferenciju za novinare da je Srbija znala gde se Hadžić nalazi.

Srbija nije znala gde se krije Goran Hadžić - odlučno je potvrdio predsednik Srbije.

Na pitanje novinara da li se Hadžić opirao hapšenju ili je mirno pošao sa pripadnicima BIA, Tadić je odgovorio da će nadležni organi u toku dana objaviti sve detalje o jutrošnjem hapšenju.

Tadić je ponovio i da ne očekuje nikakvo posebno reagovanje iz EU.
- U vreme još dok nisu znali ni da izgovore Hadžićevo ime, ja sam obećao da ćemo završiti posao. Učinili smo to zbog građana Srbije, žrtava drugih naroda, pomirenja i kredibiliteta Srbije. Nikakvi pritisci zbog hapšenja Karadžića, Mladića i Hadžića nisu imali efekat, a vodila nas je, iznad svega, naša zakonska obaveza. Ali i svest da je to naša moralna obaveza - naglasio je Tadić.

Na novinarsko pitanje da li će se otkriti ko mu je 2004. omogućio da pobegne, Tadić je odgovorio da će se objaviti sve - ko je kome omogućio bekstvo i sakrivanje kao i da će javnost dobiti informacije od nadležnih organa.

12:06 - Ilić: Srbija sad da dobije status koji joj je EU obećala

Predsednik Nove Srbije (NS) Velimir Ilić izrazio je očekivanje da će Srbija posle hapšenja poslednjeg haškog optuženika Gorana Hadžića dobiti status "koji joj je Evropska unija (EU) obećala po okončanju haškog pitanja".
 

"Srbija je hapšenjem Hadžića stavila tačku na haško pitanje. Očekujemo da EU konačno, posle svega što smo odradili, Srbiji da status koji je obećavala".
On je izrazio očekivanje i da će EU pokrenuti postupke i protiv "nekih osoba u regionu, koji nisu Srbi" i koji su počinili ratne zločine.



11:49 - Van Rompej i Eštonova: Važan korak ka EU

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravili su danas hapšenje Gorana Hadžića.
 

"EU pozdravlja hapšenje Gorana Hadžića koje su izvršile srpske vlasti. Radi se o još jednom važnom koraku za Srbiju u ostvarivanju njene evropske perspektive i pođednako važnom koraku za međunarodnu pravdu", naveli su Van Rompej i Eštonova u zajedničkom saopštenju. Pozdravljamo odlučnost i posvećenost srpskih vlasti. Srpska nacija je u procesu suočavanja sa prošlošću i okretanja stranice ka boljoj evropskoj budućnosti", naveli su oni.

11:42 - Postupak izručenja do sedam dana
Procedura izručenja haškog optuženika Gorana Hadžić Tribunalu u Hagu može da traje do sedam dana.
 

Hadžiću će kod istražnog sudije biti pročitana optužnica, a nakon toga će posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu doneti odluku da li su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.
 

Prema proceduri ekstradicionog postupka predviđenoj Zakonom o saradnji s Haškim tribunalom, rok za podnošenje žalbe na rešenje istražnog sudije o ispunjenosti pretpostavki za izručenje Ratka Mladića tribunalu je tri dana. O žalbi odlučuje tročlano vanraspravno veće suda u roku od tri dana. Žalba može biti poslata poštom i žalba ne odlaže izvršenje. Prema proceduri, ministarka pravde potpisuje izručenje kada se ispune svi uslovi za to.

11:41 - Đukić-Dejanović: Izvršena zakonska obaveza
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je hapšenjem Gorana Hadžića zatvoreno jedno poglavlje u državnim aktivnostima Srbije i ispunjena zakonska obaveza države.
"Od ovoga ne treba očekivati nikakvu posebnu dobrobit, zatvorili smo jedno poglavlje i ispunili svoju zakonsku obavezu".

11:18 - Marković: Srbija je sad zreo kandidat za EU

Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković izjavio je danas da je Srbija hapšenjem haškog optuženika Gorana Hadžića postala "zreo" kandidat za ulazak u Evropsku uniju (EU).
"Srbija je izvršila još jednu međunarodnu obavezu hapšenjem Hadžića. Očekujem, pošto smo ispunili sve zahteve Evrope, da smo sad zreli kandidati za ulazak u EU".


11:11 - Tadić potvrdio hapšenje Hadžića

Predsednik Srbije Boris Tadić potvrdio je da je jutros na Fruškoj Gori uhapšen Goran Hadžić. Tadić je precizirao da je Hadžić uhapšen u 8:24 u blizini sela Krušedol i da nisu u pitanju manastir i vojni objekat u tom mestu.
"Srbija završila najteže poglavlje u saradnji sa Haškim tribunalom i nastaviće da ispunjava svoje međunarodne obaveze", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

11:08 - Vuk Drašković pozdravio hapšenje Gorana Hadžića

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković pozdravio je danas hapšenje poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića i istakao da je sada neophodno otkriti i privesti pravdi sve koji su štitili haške optuženike.
"Dobro je što je uhapšen taj mali kaplar Slobodana Miloševića koji je nanosio veliku štetu Srbiji", rekao je Drašković agenciji Beta.

11:07 - Del Ponte: Veliki uspeh srpskih vlasti
Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ocenila je danas da je hapšenje Gorana Hadžića, poslednjeg haškog optuženika, veliki uspeh srpskih vlasti koji će ubrzati njen put ka Evropskoj uniji.
 

"Srpska vlada je time napravila ogroman korak napred za demokratsku i mirnu budućnost zemlje. To je od velikog političkog značaja", podvukla je ona u izjavi Tanjugu. Hapšenje Hadžića je, prema njenim rečima, i ogroman uspeh za međunarodno pravosuđe.
 

"Možemo reći da su sada svi optuženi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije uhapšeni. Mandat Saveta bezbednosti UN je ispunjen. To je jako bitno. Verujem da je sve učinjeno da svi odgovorni za ratne zločine budu uhapšeni i da se nađu pred sudom. To je važno za žrtve", poručila je Del Ponte.

10:53 - Sud: Čekamo vlasti Srbije
Ne možemo ni potvrditi, ni negirati vest o hapšenju poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića, ali čekamo vlasti Srbije da izađu u javnost.

10:07 - Hadžić uhapšen u selu Krušedol
Haški optuženik Goran Hadžić uhapšen je jutros u blizini sela Krušedol na Fruškoj gori. Nakon hapšenja Hadžić je prebačan u pritvor u Beogradu. U blizini Krušedola je i istoimeni manastir, kao i jedan objekat vojske Srbije.
Mediji su još u ponedeljak, 18. jula, spekulisali da je Hadžić uhapšen na tom mestu, ali su tada zvaničnici to demantovali.

09:58 - Od ponedeljka se u javnosti spekulisalo da je Goran Hadžić uhapšen

Ta vest je demantovana od strane državnog vrha

09:32 - Vanredna konferencija za štampu Borisa Tadića u 11:00

U 11.00 u Predsedništvu Srbije (Andrićev venac 2) vanredna konferencija za novinare predsednika Srbije Borisa Tadića.
Goran Hadžić je poslednji haški optuženik, čije se izručenje traži od Srbije. Skrivao se sedam godina.


#   Slavica Đukić-Dejanović   hapšenje   manastir   Boris Tadić   Vuk Drašković   Velimir Ilić   predsednik Srbije   Dragan Marković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima