Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ужас: Зимски спасиоци без чизама и рукавица

rssBookmark and Share

12.12.2013. Autor: Beta

Ватрогасно-спасилачка јединица из Врања, зими задужена за спасавање завејаних и угрожених у Пчињском округу, ову зиму дочекује без потребне опреме, изјавио је командант јединице за Пчињски округ Ведран Ташковић.

Ужас: Зимски спасиоци без чизама и рукавица

Ташковић је изјавио да та јединица са првим већим снегом може да очекује на десетине позива за помоћ и спасавање, најчешће из усамљених старачких домаћинстава у великом броју планинских села.

"Уколико би се сутра указала потреба да наша јединица интервенише по снегу и пробије се до неког удаљеног села људи би могли да користе само ватрогасна одела која једино имамо или своју одећу. Хитно нам је потребно шест комплета опреме за зиму који садрже чизме, јакне и рукавице, а три комплета коштају 200.000 динара", казао је командант.

По његовим речима, од техничке опреме ватрогасно спасилачка јединица из Врања је 2012. године од Владе Србије добила моторне санке, али су покварене, а за сервис треба обезбедити превоз до Београда.

"Нисмо добили ни крпље које знатно олакшавају ходање по снегу што нам је прошле године обећала локална самоуправа у Врању. Пар кошта 60 до 120 евра, а за нашу ватрогасно-спасилачку јединицу би било довољно двадесетак крпљи", рекао је командант.

Ташковић је навео да је врањска јединица током 60 дана ванредног стања 2012. години због снега и хладноће имала више од 100 интервенција у најнеприступачнијим планинским селима. Били су завејани старији житељи којима је била неопходна и медицинска помоћ.


#   локална самоуправа
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима