Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велики помор рибе у Врању

rssBookmark and Share

21.12.2012. Autor: Rts

Велика количина рибе, углавном млађи угинула је на Александровачком језеру код Врања. Стручњаци сматрају да се то догодило због ниске температуре, леда и недостатка кисеоника.

Велики помор рибе у Врању
На Александровачком језеру код Врања, угинула је велика количина рибе, углавном млађи.

Стручњаци сматрају да се то догодило због ниске температуре, леда и недостатка кисеоника. Три инспекције, ветеринарска, еколошка и она за заштиту животне средине, анализираће узорке помора рибе.

Уз обалу Александровачког језера је мањи појас незалеђене воде, остатак је прекривен ледом. На обале, са свих страна језера, вода је донела угинулу рибу.

Раде Василев, из удружење "Зелена мрежа" Пчињског округа каже да је по процени угинула овогодишња и прошлогодишња млађ, што се изместила у језеру и додаје да је штета огромна.

Угинуле су и крупније рибе, белице, амури, толстолобик. И сомови, који иначе воле муљ, испливали су на површину, до обале, тражили су кисеоник.

О водама у Врању, и Александровачком језеру брине асоцијација "Ветерница" из Лесковца. Ове зиме лед са језера није делимично уклањан.

"То је њихова грешка, требало је да они предузму одговарајуће мере, али ћемо и ми из града да решавамо проблем како знамо", каже члан Градског Већа Жикица Антанасијевић.

Укључене су ветеринарска, еколошка и инспекција за заштиту животне средине, које ће анализирати угинулу рибу.

Ђока Марковић из "Зелене мреже" каже да не зна од чега је катастрофа настала, и да то треба да испита ветеринарска инспекција. Према његовим речима, можда је узрок лед, а можда и нека болест.

Октобарске анализе Завода за јавно здравље показале су да у језерској води има бактерија фекалног порекла и ешерихије коли. Нишки ветеринарски институт је анализирао узорке и утврдио да риба није заражена. Језеро је последњи пут порибљавано пре две године.



#   ветеринарска инспекција   Жикица Антанасијевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима