Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Затвореници обновили затворску цркву

rssBookmark and Share

24.11.2014. Танјуг

У казнено поправном заводу у Нишу данас је освештана обновљена црква Светог Краља Стефана Дечанског на чијој су реконструкцији и осликавању радили затвореници ове установе.

Затвореници обновили затворску цркву

Свету литургију у обновљеној цркви служио је Владика нишки Јован. Он је рекао да учешће у овој обнови појказује да у затвореницима има доброг "а доказ за то су и светле боје на Фрескама"."Најзначајније је да је засијао крст на овој цркви да отера свако зло и да можемо се молимо за спас душа затвореника" рекао је Јован. Он је и засадио стабло храста у непосредној близини цркве.

Затвор у Нишу данас је посетио и министар правде Србије Никола Селаковић.
"Казнено поправни затвор у Нишу до пре неколико година био је најпроблематичнији у Србији, али сада је он почео да излази из проблема, круна тог изласка је управо овај храм" рекао је Секлаковић. Он је похвалио управу овог затвора на развоју пољиопривреде наводећи да је производња на затворској економији са 70 тона повећана на чак 500 тона кукуруза.

Управник Нишког затвора Александар Грбовић нагласио је данас да су на обнови цркве затвореници радили "искључиво добровољно". "Били су укључени затвореници који се налазе на одлужењу казне за сва постојећа крицвична дела", рекао је Грбовић. Он је рекао и то да су на обнови затворске цркве радили и затвореници који нису хришћани.

Храм који је данас освештан подигао је 1934.године краљ Александар, о ова обнова започета је пре годину дана.Радовена храму обавило је 150 затвореника и 40 запослених. Неки затвореници су се први пут сусрели са иконописањем и дрворезом.

У Нишкон затвору тренутно казну издржава 1.63 затвореника. Међу затвореницима 60 до 70 одсто су тзв. повратници, односно на издржавање казне упућени су не први пут. Око 30 одсто затвореника у Нишу починили су неко кривично дело везано за "послове са дрогом"


#   црква   затвор   затвореници   Никола Селаковић   КЗП   Владика нишки Јован   Александар Грбовић   кривично дело
@selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима