Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу расте број оболелих од морбила, међу оболелима и здравствени радници?

rssBookmark and Share

Ниш 31.12.2017. Бета

Према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" од малих богиња у Нишу су оболеле 82 особе, а како агенција Бета незванично сазнаје, међу оболелима се налази и десетак здравствених радника нишког Дома здравља.

У Нишу расте број оболелих од морбила, међу оболелима и здравствени радници?

Последњи подаци Батута, показују да је на територији Србије, укључујући и општине са српском већином на Косову, регистровано 707 случајева малих богиња.

Према тврдњама запослених у нишком Дому здравља, у тој установи су од малих богиња оболели медицинске сестре и техничари који су имали контакт са пацијентима за које се накнадно испоставило да су били инфицирани вирусом морбила.

Портпаролка Дома здравља у Нишу Невена Симовић казала је за Бету да Дом здравља нема информацију о броју запослених који су оболели од морбила, јер води само евиденцију радника који се налазе на боловању, а не и због чега су одсутни са посла.

У Клиничком центру у Нишу у рекли су за Бету да је тренутно само једно лице запослено у тој установи оболело од морбила.

Лекари те установе, и даље се боре за живот двогодишњег дечака оболелог од малих богиња. Дете је још пре десет дана прикључено на респиратор због упале плућа која је последица компликација основне болести.

Према речима начелника одељења интензивне неге Дечије интерне клинике Дејана Милојевића здравствено стање дечака је непромењено свих ових дана.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић казао је за Бету да се може очекивати да епидемија малих богиња у Србији потраје још два до три месеца.

"До сада је у Србији од малих богиња оболело 700 људи али не очекујемо да број оболелих буде као у Румунији око 10.000 или у Бугарској око 5.000. Ми смо у бољој ситуацији јер се повећао обухват вакцинисаних", рекао је Тиодоровић.

Он је истакао да је потребно и даље позивати родитеље да вакцинишу децу јер су она најосељивија популација.

"Вакцина се у овом тренутку не препоручује само онима који су били у непосредном контакту са оболелим од морбила", рекао је Тиодровић.

Вакцинација ММР вакцином, подсетио је Тиодровић, обавезна је за децу до 14 година али могу да је приме и одрасле особе.

"Када је наша фудбалска репрезетација путовала 2010. године на Светско првенство у Јужној Африци, вакцинисани су били сви фудбалери и чланови стручног тима зашто што је у тој земљи тада била епидемија малих богиња", рекао је Тиодоровић.

Он је казао да је, у случају оболевања од малих богиња, најбитније да се рано открије да ли је дошло до упале плућа, како би се на време предузеле мере за лечење те болести која може довести до смрти.

Коментара: 0


#   Ниш   мале богиње  морбиле  богиње
@
[ Додај коментар ]