Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Принудна наплата дугова за комуналије

rssBookmark and Share

29.10.2013. Autor: Rts

Принудна наплата дугова за комуналије већа је за трећину од када су тај посао од судова преузели приватни извршитељи, кажу у Комори приватних извршитеља. Упркос тим подацима, многи су кивни због начина рада извршитеља. Министарство правде тек неколико месеци контролише њихов рад.

Принудна наплата дугова за комуналије

Дужници тврде да им на плату стављају административну забрану или заплењују имовину, а да они о томе нису благовремено обавештени.

Министарство правде, тек неколико месеци контролише извршитеље, а формирана је и дисциплинска комисија.

Због комуналних дугова четири месеца без плате - искуство је службенице којој је дуг наплатио приватни извршитељ. Да остаје без примања сазнала је у правној служби своје фирме.

Закон прописује да приватни извршитељ, за најмање петнаест дана два пута мора да покуша да пронађе дужника на његовој адреси. Уколико га пронађе, дужник има осам дана да плати дуг. Многи дужници, међутим, тврде да извршитељи намерно не достављају опомену на време јер тако дуплирају своју провизију.

Све притужбе које су дошле на адресу Коморе извршитеља, како тврди њен председник Михаило Драговић, биле су неосноване. Напомиње, има грађана који избегавају да приме решење.

Драговић истиче да у сваком послу може да се деси неки пропуст, али тврди да то није принцип поступања извршитеља.

"Да би се тврдило да се нешто десило, за то треба да постоји материјални доказ, тако да ја позивам те дужнике, који то тврде да се обрате комори извршитеља или министартсву правде", рекао је Драговић.

Они који, осим проблема са доставом решења, имају проблем и са самим дугом, могу да се жале суду, али преко извршитеља. Међутим, приговор неће одложити принудну наплату.

Адвокат Драгица Гостовић Сомборац каже да се, према одредбама које је увео закон, на првом месту нашла ефикасност, на уштрб законитости и правичности.

"Једна од невероватних ствари је да не постоји никаква могућност да се поступак извршења на неки начин заустави", нагласила је Гостовић Сомборац.

Да ће бити промена делова Закона о извршењу и обезбеђењу, па и саме одредбе о жалби, најављују у Министарству правде.

Помоћник министра правде и државне управе Љиљана Благојевић каже да се о томе размишља, јер уколико се крене са тезом да је "боље да приговор одлаже извршење, опет смо на терену ефикасности".

"Потпуно сам сагласна са тим да никако хитност не може да буде изнад квалитета правде", рекла је Благојевићева.

Док се одредбе закона не промене, грађани који сматрају да за комуналије не дугују онолико колико повериоци потражују, правду ће морати да траже у скупом парничном поступку.


#   комуналије   Министарство правде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима