Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тито, оспораван или не, свакако важна историјска личност - годишњица смрти Јосипа Броза

Bookmark and Share

04.05.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Смрт Јосипа Броза Тита, дугогодишњег председника Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, 4. маја 1980. године, означила је крај једне ере за Југославију и регију. Његова владавина била је обиљежена боравком на власти од 1945. до смрти, што је у том тренутку било једно од најдуговечнијих председничких мандата на свету.

Фото: Иво Етеровић
Фото: Иво Етеровић

Тито је био кључна фигура у стварању Југославије након Другог свјетског рата, вођа партизанског покрета отпора против нацистичке окупације, те касније председник нове социјалистичке државе. Његова смрт изазвала је велику тугу широм Југославије и међународно признање, што је јасно видљиво из великог броја државника и високих делегација који су присуствовали његовој сахрани.

Иако су се политичке и социјалне прилике у Југославији миењале након Титове смрти, његово наслијеђе и даље остаје важно у политичкој повести Балкана. Титов гроб у Кући цвећа на Дедињу и даље је место које привлачи многе посјетитеље и обожаватеље из цијелог свијета.

Тито је, између осталог, остао упамћен и као један од оснивача Покрета несврстаних, чије је начело неутралности било од велике важности у међународним односима током Хладног рата.

Јосип Броз Тито био је у браку са Јованком Броз, рођеном Будисављевић, која је била српског порекла.

Јованка Броз била је прва дама Југославије за време Титове владавине. Њихов брак трајао је све до Титове смрти 1980. године. Јованка је била присутна уз Тита током његове владавине и имала је видљиву улогу у јавном животу Југославије. Након Титове смрти, Јованка је живела повучено и суочила се са значајним изазовима и контроверзама у годинама које су следиле.

 

 


#   годишњица   СФРЈ   Јосип Броз Тито
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима