Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tito, osporavan ili ne, svakako važna istorijska ličnost - godišnjica smrti Josipa Broza

Bookmark and Share

04.05.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Smrt Josipa Broza Tita, dugogodišnjeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, 4. maja 1980. godine, označila je kraj jedne ere za Jugoslaviju i regiju. Njegova vladavina bila je obilježena boravkom na vlasti od 1945. do smrti, što je u tom trenutku bilo jedno od najdugovečnijih predsedničkih mandata na svetu.

Foto: Ivo Eterović
Foto: Ivo Eterović

Tito je bio ključna figura u stvaranju Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata, vođa partizanskog pokreta otpora protiv nacističke okupacije, te kasnije predsednik nove socijalističke države. Njegova smrt izazvala je veliku tugu širom Jugoslavije i međunarodno priznanje, što je jasno vidljivo iz velikog broja državnika i visokih delegacija koji su prisustvovali njegovoj sahrani.

Iako su se političke i socijalne prilike u Jugoslaviji mienjale nakon Titove smrti, njegovo naslijeđe i dalje ostaje važno u političkoj povesti Balkana. Titov grob u Kući cveća na Dedinju i dalje je mesto koje privlači mnoge posjetitelje i obožavatelje iz cijelog svijeta.

Tito je, između ostalog, ostao upamćen i kao jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, čije je načelo neutralnosti bilo od velike važnosti u međunarodnim odnosima tokom Hladnog rata.

Josip Broz Tito bio je u braku sa Jovankom Broz, rođenom Budisavljević, koja je bila srpskog porekla.

Jovanka Broz bila je prva dama Jugoslavije za vreme Titove vladavine. Njihov brak trajao je sve do Titove smrti 1980. godine. Jovanka je bila prisutna uz Tita tokom njegove vladavine i imala je vidljivu ulogu u javnom životu Jugoslavije. Nakon Titove smrti, Jovanka je živela povučeno i suočila se sa značajnim izazovima i kontroverzama u godinama koje su sledile.

 

 


#   godišnjica   SFRJ   Josip Broz Tito
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima