Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Палата правде један од најзначајнијих архитектонских бисера у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 20.04.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Палата правде у Нишу је неоспориво један од најзначајнијих архитектонских бисера у Нишу. Њена богата историја датира још из 1910. године, када је подигнута за потребе Српског начелства. Данас је ова импозантна грађевина дом Основног и Вишег суда, као и Основног и Вишег јавног тужилаштва.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Њен архитектонски дизајн сведочи о променама које су обележиле различите историјске периоде кроз које је прошао град. Прва фаза изградње, са почетка 20. века, обухвата најстарији део палате, карактеристичан по својој сецесијској архитектури, обогаћеној раскошном пластичном декорацијом и импресивном кулом са сатом.

Током наредних година, додавањем нових делова и проширивањем, Палата правде је добила свој данашњи изглед. У другој фази изградње, у периоду од 1937. до 1939. године, проширен је тракт за тридесет метара, док је трећа фаза, реализована 1957. године, донела додатни спрат и проширење трактова према улици и тргу.

Ова импозантна грађевина, својом монументалношћу и архитектонским рафинманом, представља не само правну институцију, већ и део културног и историјског наслеђа града Ниша. Палата правде остаје неизоставан део урбане пејзажа Ниша и симбол правде који сеже кроз векове.

Не зна се ко је зграду пројектовао, али се зна да је грађевинске радове извео предузимач Милан Стефановић из Ниша.

 


#   Ниш   Више јавно тужилаштво   историја   Основни суд   Палата правде
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима