Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Palata pravde jedan od najznačajnijih arhitektonskih bisera u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 20.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Palata pravde u Nišu je neosporivo jedan od najznačajnijih arhitektonskih bisera u Nišu. Njena bogata istorija datira još iz 1910. godine, kada je podignuta za potrebe Srpskog načelstva. Danas je ova impozantna građevina dom Osnovnog i Višeg suda, kao i Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Njen arhitektonski dizajn svedoči o promenama koje su obeležile različite istorijske periode kroz koje je prošao grad. Prva faza izgradnje, sa početka 20. veka, obuhvata najstariji deo palate, karakterističan po svojoj secesijskoj arhitekturi, obogaćenoj raskošnom plastičnom dekoracijom i impresivnom kulom sa satom.

Tokom narednih godina, dodavanjem novih delova i proširivanjem, Palata pravde je dobila svoj današnji izgled. U drugoj fazi izgradnje, u periodu od 1937. do 1939. godine, proširen je trakt za trideset metara, dok je treća faza, realizovana 1957. godine, donela dodatni sprat i proširenje traktova prema ulici i trgu.

Ova impozantna građevina, svojom monumentalnošću i arhitektonskim rafinmanom, predstavlja ne samo pravnu instituciju, već i deo kulturnog i istorijskog nasleđa grada Niša. Palata pravde ostaje neizostavan deo urbane pejzaža Niša i simbol pravde koji seže kroz vekove.

Ne zna se ko je zgradu projektovao, ali se zna da je građevinske radove izveo preduzimač Milan Stefanović iz Niša.

 


#   Niš   Više javno tužilaštvo   istorija   Osnovni sud   Palata pravde
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima