Južna Srbija Info

Niš: Najplodniji limun u Srbiji

rssBookmark and Share

Niš 23.11.2015. Olivera Sašek Radulović, Niške Vesti

Rade Nikolić, penzioner iz sela Prosek, neguje drvo limuna sa koga je prošle sezone ubrao 40 kilograma ploda.

Niš: Najplodniji limun u Srbiji

Neuobičajno veliki rod sa samo jednog stabla limuna, poklanjao je komšijama i rođacima, a njegova supruga Svetlana je, čak, napravila i nekoliko tegli slatka za zimu.

Limun je, kaže Rade Nikolić, dobio od čika Blagoja iz Niške banje, koji mu je drvo poklonio 1993. godine. Od Blagoja je i naučio kako da kalemi voće i održava limun. Limun je sada star oko 30 godina, visine je oko dva metra, sa krošnjom od 1, 5 metra.

„Kada je došao u moju kuću, bio je u prilično jadnom stanju. Čika Blagoje je drvo dobio od nekog čoveka koji ga je skroz zapustio. Kod Blagoja je limun bio nekoliko meseci „na oporavku“ i kada mi je poklonio rekao mi je „dajem ti od srca, videćeš, imaćeš koristi od njega“, priseća se Nikolić.

Već sledeće godine, Nikolići su ubrali 76 limuna, a iz godine u godinu drvo je rađalo sve više. Interesovalo nas je u čemu je tajna.

„Tajna je u prehrani zemlje, ne koristim veštačko, u pitanju je stajsko đubrivo, ali ne od bilo koje životinje i to je mala tajna koju neću da vam otkrijem. Ovih 40 kilograma koje sam ubrao prošle godine su pravo čudo. Svi koji dođu da vide limun, prosto ne mogu da veruju kad vide koliko plodova ima. Jedan prijatelj koji nam je došao u goste, iz daleka nije video da je u pitanju limun i pitao nas je „ koje vam je ovo žuto cveće “, uz smeh kaže Nikolić, i dodaje „ kada je prišao bliže i video limune, ostao je u šoku, jer je u tom trenutku na stablu bilo više plodova nego lišća.“

Rade Nikolić je Niškim Vestima, ipak, otkrio jednu tajnu.

„Nikada ne smete da uberete više od četvrtine ploda odjednom, jer se onda ostali plodovi suše i opadaju. Nakon svakog branja, drvo zalivam sa najmanje 12 litara vode, a limun berem od maja do jeseni“.

Rade Nikolić u svom porodičnom gazdinstvu u selu Prosek trenutno ima, osim limuna „rekordera“ još četiri stabla ove mediteranske biljke. Tri su mlada tek kalemljena, a za jedno se nada da će već sledeće godine imati plod.

„ i sada ima plodove, ali su zeleni. Pošto dolazi zimski period, već je na sigurnom, da ga zaštitim od mraza. Temperature ispod nule, koje nam dolaze, ne bi mu pogodovale. Već početkom aprila, može napolje na sunce i svakom danom gledam kako se plodovi uvećavaju i zriju. Prošla godina je zaista bila rekordna, a sledeće očekujem nešto manje, oko 20- 30 kg limuna.“Inače, u svom domaćinstvu, Nikolići imaju baštu u kojoj gaje svo voće i povrće koje im je potrebno za ishranu porodice. Od povrća kupuju samo kupus. Na tri ari zemljišta imaju i aroniju, crnu ribizlu, maline i bostan, a ajvar prave od crvenih paprika iz svoje bašte.

„Ove godine sam imao i tikvu težine 96 kilograma“, kaže Rade Nikolić, uz poruku čitaocima Niških Vesti „da sve što u životu radiš s ljubavlju, mora da donese vrhunski rezultat“.

Komentara: 1


#   Niš   rekord  limun  Prosek selo   uzgoj  biljka  plodnost  Rade Nikolić  Svetlana Nikolić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Pera, 01.07.2018.:
    Da Bog da da mu se osuši kad je zadrti starac koji neće da nam kaže kako I mi da djubrimo :)


[ Dodaj komentar ]