Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

АзБуки: „Млади дебатери“

rssBookmark and Share

Малча 10.11.2015. Јужна Србија Инфо

Током протекле две недеље одржане су занимљиве дебате ученика основних школа, у оквиру пројекта „Млади дебатери“ који Удружење младих АзБуки спроводи уз подршку Града Ниша.

АзБуки: „Млади дебатери“

У дебатама су учествовали основци из различитих друштвених и социјалних група, узраста од петог до осмог разреда ОШ „Цар Константин“ и ОШ „Радоје Домановић“ из Ниша, ОШ „Ђура Јакшић“ из Јелашнице и ОШ „Јован Јовановић – Змај“ из Малче.

Млади активисти и волонтери удружења Азбуки су били задужени за едукациони део и улогу медијатора у дебатама.  Вођени упутствима активиста и својих наставника, педагога, психолога - сарадника на пројекту, ученици су најпре научили о основама и правилима дебата, затим су се и сами опробали у дебатовању. 

Резолуције које су овом приликом обрађене биле су на тему увођења школских униформи у школе, укидања реклама намењених деци, забрану постојања зоолошких вртова, а дебатовало се и о увођењу обавезних школских такмичења као и о укидању домаћег задатка, расправи о томе да ли су фудбалери превише плаћени, итд. Ученици су били веома активни и инспирисани занимљивим идејама на актуелне теме, тако да сматрамо да ће у предстојећим дебатама бити тешко одабрати најбоље дебатере.

Заправо, поменуте дебате су уједно припреме за дебатни турнир у којем ће учествовати дебатери из све четири основне школе из Ниша и околине. Најбољи дебатери ће, затим, учествовати у јавној дебати којој ће присуствовати и представници локалних власти као и представници Канцеларије за младе.

Дебатама о актуелним темама унапређује се развој критичког мишљења код деце, а свим основцима је дата прилика да пред публиком кажу своје мишљење и говоре о занимљивим темама, а све поштујући међусобне разлике и правила дебата.

 

Коментара: 0


#   школе   волонтери   Јелашница   Ђура Јакшић   Јован Јовановић   Малча   Радоје Домановић ОШ   дебата   Удружење АзБуки       Цар Константин ОШ   Ђура Јакшић ОШ
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима