Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ДНК открива крадљивце струје у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 06.02.2018. Народне новине, Белами, Јужна Србија Инфо

Врхунски форензичари нишког Завода за судску медицину ангажовани су први пут у откривању крадљиваца струје, и то ДНК анализом биолошких трагова која се по правилу примењује код расветљавања најтежих злочина.

Фото: Белами
Фото: Белами

Они треба да разоткрију мистерију откуд уређај за ометање рада струјомера на електричном бројилу једног потрошача, јер он тврди да га у животу видео није.

Примена најсавременијих научних достигнућа у откривању крадљиваца струје, није нимало јефтина, али је исплатива ако се узме у обзир да је само прошле године откривено чак 6762 случаја тзв. неовлашћене потрошње, што је ЕПС коштало више од милијарду динара.  Грађани који би да струју џабе троше ризикују кривичну пријаву а баш то се десило једном мештанину Мајданпека на чијем су струјомеру радници ЕПС –а затекли магнет, који онемогућава правилну регистрацију утрошка електричне енергије.  Он је завршио на суду а како је упорно тврдио да магнет није његов,  Основни суд у Мајданпеку је од нишког Завода за судску медицину затражио да провери да ли на уређају има његове ДНК.

-Наш задатак је да упоредимо биолошке трагове на магнету са ДНК профилом осумњиченог за крађу струје који нам је такође достављен. Ово није нимало лак задатак, с обзиром на то да је уређај откако је произведен, додиривало више особа па се њихов биолошки материјал логично може на њему очекивати. Међутим, захваљујући стручности наших људи и најсавременијој опреми којом располажемо, у стању смо да потпуно прецизно докажемо поклапање биолошких трагова.  Можемо тврдити са сигурношћу од један према неколико милијарди да је баш та особа допринела настанку неког биолошког трага  – објашњава Иван Стојановић, начелник одељења за ДНК и биолошке трагове у Заводу за судску медицину.

Техника ДНК анализе, осим што је комплексна, захтева и време па за сада нема информација о резултатима тестирања магнета. Међутим, оно што је извесно је да ће Мајданпечанина, ако се установи да је заиста џабе трошио струју крађа скупо коштати, јер ће осим казне, судских трошкова морати да плати и услуге Завода за судску медицину у износу од 35.000 динара.

Благе казне

Иако закон за крађу струје предвиђа казну затвора од једне до три године, захваљујући благој казненој политици, неовлашћена потрошња електричне енергије обично за епилог има условну осуду или алтернативне санкције које подразумевају друштвено користан рад. Још блажа казна се изриче уколико лопов плати оно за шта се процени да је украдено.

Д.К.

Коментара: 0


#   Ниш   ЕПС   Иван Стојановић   Крађа струје   Основни суд   Институт за судску медицину   ДНК
@EPSsnabdevanje @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима