Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ко хрче - не може да вози: Шта још доноси 2016.

Bookmark and Share

Крагујевац 01.01.2016. Б92, Вечерње Новости

У прошлост иде друштвена имовина, у пензију се може и са 15 година стажа. Строжи прописи за професионалне возаче. Скупље гориво и алкохол, уводи се ТВ такса.

Да ли сте, на пример, знали да професионални возачи од 1. јануара више неће моћи да крстаре друмовима земаља ЕУ уколико код себе не буду имали уверење да немају, или да не лече поремећај - слип апнеу.

Овај поремећај се манифестује хркањем, односно прекидима дисања током сна, а узрок је умора и поспаности. Процењује се и да је узрок око 30 одсто саобраћајних незгода. Ова директива ЕУ односи се на све професионалне возаче, од аутобуса и шлепера до пилота, пишу Вечерње новости.

ПУТАРИНЕ КРОЗ НЕМАЧКУ
Немачка ће од 1. јануара наплаћивати путарине за стране возаче, упркос противљењу многих земаља чланица Европске уније. Са друге стране, припремила је пакет олакшица за џеп својих најугроженијих грађане и додатке за децу - повећаће додатак из државног буџета за кирију домаћинствима са најнижим примањима, дечји новац подиже се за два евра по детету месечно, дечји додатак за родитеље са најнижим примањима биће већи за 20 евра, а алиментација се повећава зависно од узраста детета.

АКЦИЗЕ

Са првим даном нове године, због већих акциза, грађане Србије "сачекаће" скупље гориво и алкохолна пића. По новим законским решењима, акцизе за оловни и безоловни бензин уместо 50 биће 52,5 односно 54 динара, за гасна уља повећане су четири динара по литру, а за течни нафтни гас динар по килограму. Када је реч о алкохолу, акциза ће се убудуће плаћати не само за јаку "капљицу", већ и на нискоалкохолна пића која садрже од 1,2 до 15 одсто алкохола. За њих ће акциза бити 21, а на пиво 24 динара по литру. Ракије од воћа или грожђа и вино поскупеће око два, а ракије од житарица готово седам динара по литру. 

ТВ ТАКСА

Осим акциза, џеп потрошача у Србији, од 1. јануара тањиће и 150 динара месечне таксе за финансирање јавних медијских сервиса - РТС и РТВ, која ће се наплаћивати преко рачуна за утрошену струју. 

ПЕНЗИЈЕ

Од 1. јануара ни мушкарци ни жене више неће морати да докупљују радни стаж, јер ће им, уз старосни услов за одлазак у пензију, бити потребно најмање 15 година стажа. Али, жене ће морати да имају пола године живота више, као услов, него у 2015, па ће у старосну пензију од Нове године моћи да иду са 61. годином живота, док ће мушкарци одлазити у пензију као и до сада - са 65 година.

Мењаће се, међутим, услови за превремену старосну пензију. Тако ће мушкарци са 40 година радног стажа ићи у ту пензију само ако имају 55 година и осам месеци. А женама ће требати 55 година живота и 37 година пензијског стажа, што је осам месеци живота и стажа више него 2015. године!

Догодине се мењају и услови за породичну пензију. Удовице ће, на пример, да би оствариле ово право, морати да имају најмање 52 и по године, док ће удовцима требати 57 година и шест месеци.

Запослени који имају бенефицирани радни стаж, од 1. јануара морају имати 54 године и четири месеца и 22 године пензијског стажа. Полицијски службеници могу 2016. отићи у пензију с 57 година и четири месеца и 25 година пензијског стажа, од којег 15 на бенефицираном радном месту. У Војсци Србије подофицири и официри, до чина пуковника, могу отићи у пензију с 53 године и 40 година пензијског стажа, а пуковник с 54 године и 40 година пензијског стажа. Специјалци у БИА, ВБА и ВОА морају имати најмање 53 године и 20 година ефективно проведених на тим пословима.

РЕГИОН
* Од почетка 2016. године поскупеће цигарете у Босни и Херцеговини.
* Од првог дана јануара ниједан киоск не сме да остане у центру Требиња.
* Од 1. јануара 2016. пензије за 250.000 пензионера биће исплаћиване из Трезора Републике Српске.
* Проблем старе девизне штедње у Љубљанској банци који дуго мучи грађане бивше Југославије, разрешиће се за држављане БиХ и Хрватске, јер ће за њих исплате почети са првим даном нове године.
* Црногорске мајке троје или више деце већ од "првог" ће моћи да траже доживотну накнаду, и то запослене ако имају најмање 15 година радног стажа и незапослене које су бар толико на бироу.

НАДОКНАДА

Војни пензионери који су од 2008. године добијали мање новца него што им припада, а до 25. децембра су се пријавили за вансудско поравнање са државом добиће од 1. јануара једнократну исплату дуга. За ту опцију се по речима Александра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, до сада пријавило више од 37.000 војних пензионера, а надокнада ће у просеку износити 305.000 динара.

ДОЗВОЛЕ

Од почетка нове године житељи наше земље ће пореске пријаве моћи да предају електронски, а државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамјановић најавила је да ће почети да се примењује електронски систем издавања грађевинских дозвола. Рок за издавање грађевинских дозвола, како је подсетила, може да буде и пет радних дана, и краће, а зависно од неких конкретних ситуација до 30 радних дана.

СУДСТВО

Из Министарства правде кажу да од 1. јануара ступа на снагу девет нових закона о изменама и(ли) допунама Закона о - Правосудној академији, јавном тужилаштву, судијама, Високом савету судства, Државном већу тужилаца, јавном бележништву, судским таксама, уређењу судова и права на суђење у разумном року. Тако ће се, на пример, од наредне године, ставити тачка на предуге судске спорове. Почеће да се примењује институт обештећења, који државу може да кошта од 300 до 3.000 евра. То је предвиђено Законом о заштити права на суђење у разумном року, који је први корак да се у наредних пет година број старих предмета смањи са 1.750.000 на 350.000 и да се убрза решавање три милиона нерешених предмета.

ПОТПИС

Директори који ускоро не прибаве сертификат за електронско потписивање завршних рачуна својих фирми, ризикују да од 1. јануара добију пријаву за привредни преступ, која "вуче" и новчану казну за предузеће до чак три милиона динара. Практично, од Нове године, сви званични завршни рачуни српских предузећа биће у - електронском облику, са потписом директора, а не књиговође.

КЊИГОВОДСТВО

С првим даном 2016. године укида се обавеза трговаца на велико да воде евиденцију промета, уколико пословне књиге воде по принципу двојног књиговодства.

ИМОВИНА

Од 1. јануара више не постоји друштвена имовина. За предузећа у којима је она годинама опстајала значиће - стечај.

ПОТОМСТВО

Град Крагујевац ће већ првог дана нове године из буџета издвојити 10 милиона динара за трећи покушај вантелесне оплодње. Средства опредељана из буџета за те намене биће довољна за 40 парова, јер је максимални износ финансијских средстава на који ће моћи да рачунају до 250.000 динара.

ПОДСТИЦАЈ

Предузетници и власници малих и микро предузећа који реше да појачају тим са најмање два нова запослена моћи ће да рачунају на подстицај државе - вратиће им се по 75 одсто пореза и доприноса на зараде.

ПОСМАТРАЧИ

Уколико 2016. буде избора, посматрачи на бирачким местима од накнаде неће морати да дају ни динар порезницима, уколико накнада не буде већа од 5.000 динара.

МЛАДИ

Фонд за младе таленте Београда почиње са радом 1. јануара - најавила је заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић. Директорка Фондације за младе таленте Београда Ана Зекавица навела је да ће Фонд имати програм рада према ком ће људи који су спремни да се усавршавају за то и добити прилику.

МАЛОЛЕТНИМА НИ ЕЛЕКТРОНСКЕ ЦИГАРЕТЕ

* Америка ће забранити продају електронских цигарета малолетницима и ограничити рекламирање ових производа

* У америчкој држави Илиноис грађани ће се суочити са чак 237 нових закона из области здравства, породичних односа и борбе против криминала

* Од почетка године, Русија ће увести Турској низ санкција, чиме ће спречити увоз пољопривредних производа - па чак и каранфила! Ипак, поштеђени ће бити лимун и ораси. Уз то, Русија од првог дана наредне године уводи визни режим за турске грађане.

* Од 1. јануара свако ко има паметни телефон старији од пет година неће моћи да провери шта има ново на "Фејсбуку", "Твитеру", а неће моћи ни да приступи "Гуглу". Више од 40 милиона људи ће платити цену све већег ограничавања права на приватност


#   Крагујевац   акцизе   пензије   судство   новине   закони   ТВ претплата   војни пензионери   Вечерње новости   уређење   прописи   надокнада   алкохолна пића
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима