Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нелегална експлоатација песка

rssBookmark and Share

Мерошина 24.01.2014. РТС, Лидија Георгијев

Мештани села Батушинац код Мерошине протествовали због, како кажу, нелегалне експлоатације шљунка и песка из Јужне Мораве. Они тврде да ископавања могу да угрозе мост ка Нишу који је саграђен пре две године.

Нелегална експлоатација песка

На обалама Јужне Мораве код Батушиначког моста данас екипа ТВ центра РТС-а у Нишу није затекла машине. Мештани кажу да ноћу стално пролазе камиони, али да је сва механизација склоњена због њиховог протеста.

"Нико их не контролише. Они само дођу и копају. Кад одемо и жалимо се општини Мерошина инспекција јави и они помере багере и булдожере и онда испадне да не раде - и то је", каже Милош Марковић.

Недалеко од моста свежа ископавања. Мештани Батушинца страхују за нови мост, јер сумњају да је стари пропао управо због нелегалне експлоатације шљунка и песка.

"Све је могуће да је и овај мост попустио због ове експлоатације песка. Овде пролазе стално камиони под теретом, па је и овај пут који је направљен пре неку годину и он је већ попустио", каже Светислав Митровић.

У непосредној близини и постројења за сепарацију. Власници за које мештани тврде да су копали без дозволе и нису желели пред камеру.

Републичка дирекција за воде јесте издала дозволу да поједини предузетници очисте спруд Јужне Мораве. Водна инспекција Нишавског округа утврдила је да ово подручје није потпуно очишћено. Дозвола је важила до 31. децембра 2013. године.

Водна инспекција поднеће прекршајне пријаве против свих који су на овом подручју радили без дозволе. Много већи проблем је експлоатација песка из њива. Славко Динић не може да докаже да се ту налази његова парцела без геометарских мерења.

"То није само моја парцела. Власници су још два моја покојна брата. Јутрос сам баш ишао да тражим паре да платим геометра, али сви кажу да немају пара", каже Славко Динић.

Због свега тога што се дешава на обалама Јужне Мораве мештани Батушинца, који живе од пољопривреде, твде да немају довољно воде ни за пиће ни за заливање башти.

video...

Коментара: 0


#   Мерошина   Јужна Морава   Батушинац
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима