Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки пекари нуде сиротињи бесплатан бајат хлеб

rssBookmark and Share

Ниш 28.10.2015. Данас

Председник Уније приватних пекара Ниша, Братислав Вукадиновић, најавио је да су пекари спремни да сиромашним грађанима бесплатно деле део преосталог хлеба и пецива "од јуче", али да још преговарају са градским општинама о обезбеђивању адекватних услова за такву акцију.

Илустрација: tiganj.com
Илустрација: tiganj.com

- У свих пет општина у Нишу наишли смо на разумевање за овакву идеју, али сада нам предстоји обезбеђивање адекватних просторија и особа које задовољавају санитарне услове за овакав посао. Градске општине имају неку врсту социјалних карти, односно спискове најсиромашнијих грађана, тако да би хлеб и пециво, искључиво оно без сира, сигурно завршило у правим рукама. Нишки пекари су и раније имали овакву акцију, али је подела јучерашњег хлеба и пецива ишла преко Студентског центра, па се дешавало да те намернице заврше и код оних који нису најсиромашнији - рекао је Вукадиновић за лист.

Пекари кажу да је евидентна "навала" сиромашнијих грађана Ниша на бајат хлеб и пециво, које се до сада продавало по двоструко нижим ценама. У редовима пред пекарама чека се у рано јутро и касно увече, а неке пекаре их и "уписују у списак". У појединим пекарским радњама се рано ујутро у продаји могу наћи кесе у које се пакују хлеб и разне врсте пецива од претходног дана, које коштају 100 динара, а интересовање за таквим "пакетима" је изузетно велико. У компанији "Дон Дон", односно бившем нишком Житопеку, који је највећи снабдевач хлебом у Нишу, наводе да и они продају јучерашњи хлеб по 20 динара, на фабричкој капији, те да га купују и сиромашни и накупци који га касније препродају. "Јагму" за јефтиним старим хлебом потврдио је и недавни инцидент пред једном пекаром у центру града, када је у реду умало дошло до масовне туче.

Ниш је, иначе, најсиромашнији међу великим градовима у Србији, са просечном платом која је испод републичког просека и незапосленошћу која је изнад таквог просека. Према статистичким подацима, Ниш се по просечној заради налази на 55. месту у Србији, а две од пет нишких општина спадају у најсиромашније у земљи - Пантелеј је на 159, а Палилула на 149. месту на листи локалних самоуправа, којих је укупно 168. Са више од 35.000 незапослених Ниш има стопу незапослености која прелази 35 одсто, подаци су СИЕПА.

Стид и кућни љубимци

- Многи кажу да бајат хлеб купују због здравља, или за кућне љубимце, или за домаће животиње. У томе понекад има истине, али бројни су и грађани који се стиде због такве куповине. Они који се не крију иза таквих образложења једноставно кажу да су на тако нешто приморани јер тешко живе - каже Братислав Вукадиновић.

Коментара: 0


#   Ниш   незапосленост   пекари   Житопек   Кућни љубимци   Пантелеј   сиротиња   стандард   статистика   Дон Дон   Братислав Вукадиновић   Унија пекара   домаће животиње   СИЕПА   Бајат хлеб   градске општине
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима