Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Потребна помоћ за породицу Николић

rssBookmark and Share

Сокобања 29.12.2017. Фондација Дивац

Породица Николић живи у сеоској кући која је стара 200 година, а већ 4 године немају струју.
Кућа не може да се поправи, јер су греде попуцале, а један зид се обрушио.

Јован, Јована и Новица
Јован, Јована и Новица

Породицу чине 3 члана, отац Новица, ћерка Јована и син Јован. Неопходна им је нова кућа, као и било каква економска помоћ како би се бавили пољопривредом или сточарством. 

Николићи немају никог осим нас и вас, који смо чули њихову причу и решили да овој деци осигурамо безбедан дом и пристојан кров над главом. Сеоска кућа у околини Сокобање кошта 13,000 евра, сакупили смо 5,080 евра, а недостаје нам 7,920 евра.

Новица је рођен 10.02.1958. године у Сокобањи. Он је тешко болестан, установљен му је дијабетес, срчани је болесник, бубрези му отказују, а у августу је доживео и мождани удар због ког му шаке више нису у функцији и отежано се креће. Поред тога, због болесних бубрега му отичу ноге што додатно доприноси отежаном кретању. Новици је потребан 24 часовни надзор, јер упада у хипогликемијске кризе. 

Мајка је децу и Новицу напустила пре 13 година, а тренутно је у затвору. 

Јована је рођена 2001. године. Завршила је основну школу и није уписала средњу, јер је морала да се стара о оцу. 

Јован је рођен 2002. године и тренутно иде у средњу школу у Сокобањи, где учи за конобара. Јовану је његов професор каратеа уступио собицу за живот у помоћном објекту. За узврат, Јован пази на тај објекат и одржава пољопривредне машине које се ту налазе.  Јован и Јована су се договорили да ће Јован уписати средњу школу, а Јована ће се старати о оцу. 

Једини месечни приход ове породице је социјална помоћ у износу од 12.000 РСД. Од овог износа минимум 7.500 месечно одлази за основне лекове за оца. Због лошег материјалног стања деца немају лична документа. 

Породица Николић је имала 4 овце и једно јаре, које су продали. Имали су и магаре са којим је Јован водио туристе ово лето по Ртњу, али су и њега продали.  Кућа је је стара око 200 година, њена површина је је 50м2, има три собе и ходник. Грађена је од камена, пуне цигле и дрвених греда. Малтерација је рађена од блата и сламе. Темељни зидови су у веома лошем стању, на једном делу темељни зид се обрушио, дрвене греде које су у склопу пода куће су такође у лошем стању  и попуцале.  Столарија је дрвена која је лоша и стакла на прозорима или су попцула или их нема. Подови, зидови и плафони у објекту су попуцали. У објекту не постоји тоалет, породица користи пољски WЦ. У објекту нема воде, али постоји испред куће. Струја је искључена пре око 4 године и тренутно дуг за струју износи преко 500.000 РСД. 

Од помоћних објекта на плацу постоји амбар и штала. Не препоручује се да породица борави у кући, јер постоји велика опасност од урушавања.

 

Назив пројекта: Куповина куће за породицу Николић

Потребно је 13,000 ЕУР.

Прикупљено је 5,080 ЕУР. 

Локација реализације пројекта: Врмџа

Коментара: 0


#   Сокобања   хуманост  Врмџа
@
[ Додај коментар ]