Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радови на јужном краку Коридора 10 – борба са природом

rssBookmark and Share

Грделица 02.06.2018. Даница Мирић РТС, Јужна Србија Инфо

Већина путника из Србије, или оних у транзиту, који одмор проводе у Грчкој пролази Коридором 10. Будући да се грађевинска сезона поклапа са туристичком, РТС је проверавао како теку радови на јужном краку Коридора.

РТС: screeneshot
РТС: screeneshot

Атрактивна и захтевна деоница, дужине 26 километара, подељена је на шест делова. На средини трасе, радови су завршени, пут обележен.

У захтевнијем делу, од Грделице до тунела Предејане, било је проблема са клизиштима. У току је стабилизација косине, заштита се ради геотехничким сидрима.

"Рађена су нова истраживања, нов пројекат и све је то изискивало неко време, али се некако боримо са тим и полако се назире крај", напомиње Раденко Илић из фирме "Азви" која је извођач радова.

Да би јужни крак Коридора 10 био завршен у прописаним роковима, "Коридори Србије" и Светска банка ангажовали су експертски тим који ће предложити пројектно-техничка решења за стабилизацију свих косина у Грделичкој клисури.

"Велики изазов са техничке и грађевинске струке, боримо се са природом, неке ствари не могу да се предвиде. Сад су припремни радови за бушење додатних шипова, па ће тиме стабилизација косине бити завршена", објашњава Данијел Маљеновић из фирме "Трејс" која је такође један од извођача радова.

Грађевински изазови су и два тунела, две петље, 33 моста укупне дужине око шест километара.

Средња дужина тунела "Предејане" је један километар. Грађевински радови су завршени, остаје да се инсталира противпожарни систем, вентилација, саобраћајна сигнализација.

У тунелу "Манајле", најдужем путном тунелу у земљи, равна се терен и сређују пропусти за воду.

Даље ка Владичином Хану је у току асфалтирање. На тој деоници је делимично или потпуно завршен асфалт на 90 одсто трасе.

"Специфичност Грделичке клисуре је што ових 26,3 километара ауто-пута представљају интегралну целину и ниједну од деоница није могуће пустити у саобраћај засебно, и рок за завршетак последње од њих одређује и датум завршетка", наводи Леонид Вуковић, заменик шефа пројекта Југ "Коридори Србије".
У Момином камену је минирање завршено, постављени су и потпорни зидови и мреже.

На највишим мостовима код Владичиног Хана раде се ивичњаци, хидроизолација, елементи за одводњавање.

Коментара: 1


#   ауто-пут   Грделица   коридор 10
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    jovica beljan, 02.06.2018.:
    znamo jako dobro sastav zemljista i znali smo da izabrana trasa ne valja i da ce biti uvek problema sa izabranom trasom.ili je neznanje ili namera .


[ Додај коментар ]