Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Шта ће бити са Симпо ШИК-ом

rssBookmark and Share

Куршумлија 09.08.2013. Autor: Rts

Питање опстанка Симпо ШИК-а, јединог великог индустријског погона у општини Куршумлија, поставило се у јавности након сазнања да су дуговања те компаније, по разним основама, и поред велике помоћи државе, достигла више стотина милиона динара.

Шта ће бити са Симпо ШИК-ом

Деблокада рачуна, репрограм дугова према држави и добављачима, проблем је на чијем се решавању, како тврде у пословодству, ових дана интензивно ради.

Директор Симпо ШИК-а Милорад Андрејевић "каже да рачунају да ће тај део проблема нестати. "Ми већ за дан или два крећемо да радимо, као што смо и до сада радили, без блокаде", каже Андрејевић.

Андрејевић, који је на челу фабрике два месеца, каже да се сада плаћа цех и прошлогодишњег, четворомесечног застоја у производњи лесонита, због екстремних временских прилика и недостатка воде. Овај вишегодишњи проблем, зауставио је машине и ових дана.

"Ради само део фабрике на преради. То значи кројење готових плоча и испоручивање купцима наменских елемената. Тако ће бити све док се не поправе хидролошке прилике на водозахвату", каже Андрејевић.

Запослени и представници синдиката нису желели јавно да говоре о тренутној ситуацији у фабрици, али нису крили запрепашћење огромним дуговањима компаније, и поред државне помоћи која премашује 20 милиона евра.

Да се недомаћински пословало тврде и у ШИК Копаонику, чија 102 радника још нису ангажована, иако је то била уговорна обавеза Симпо ШИК-а.

"Симпо ШИК користи комплетну опрему ШИК Копаоника за један евро. Амортизација опреме, објеката и порез на имовину иде на терет ШИК Копаоника, а раднике су оставили на улици", наглашава Страимир Ђокић, неизвршни директор ШИК Копаоника у Куршумлији. "Истовремено, за ово време примили су 250 радника са стране, ван фабрике."

Иако у ШИК Копаонику тврде да им је први циљ решавање проблема њихових радника и наставак производње,  незванично је речено да је од Агенције за приватизацију затражен раскид Уговора са Симпом и подржављење ове фабрике.

У општини Куршумлија не споре стратешки значај компаније Симпо ШИК за цео крај, али у овом тренутку нису били спремни да изнесу свој став о проблемима у њиховом пословању.

У Комбинату Копаоник у Куршумлији, након вишегодишњег пропадања, држава је пре три и по године, у сарадњи са Симпом из Врања обновила производне погоне и покренула производњу.

Коментара: 0


#   Куршумлија   Симпо   Шик   Копаоник   Симпо Шик   порез на имовину
@


 


[ Додај коментар ]