Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Куршумлији све замрло, само још „Симпо Шик” ради

rssBookmark and Share

Куршумлија 25.12.2013. Izvor: Politika

У овој варошици подно Копаоника привредни живот би потпуно замро да нема Туристичког предузећа , која газдује бањама у Пролому и Лукову, као и спомеником природе Ђавоља варош на Радану.

У Куршумлији све замрло, само још „Симпо Шик” ради

Велика нада, међутим, полаже се и у дрвни комбинат „Симпо ШИК”, настао пре 2010. године, преузимањем и обнављањем погона некада моћног ШИК „Копаоник”, пропалог у приватизацији. У протекле две-три године потпуно је обновљена производња у готово свим погонима комбината и сада овде ради 630 радника. У међувремену су освојена тржишта широм Европе. Једина фабрика лесонита у Србији и једна од највећих на Балкану, извози данас своје производе у Грчку, Бугарску, Румунију, Молдавију, Мађарску, Немачку, Чешку, Словачку, Шведску, као и у све бивше републике Југославије, од Македоније до Словеније.Поред сировог, који је најзначајније производ „Симпо Шик-а”, овде је почела производња и оплемењеног лесонита. Према речима директора,Милорада Андрејевића, директора „Симпо ШИК-а”, у наредном периоду стратегија ће бити усмерена на повећање продаје овог веома траженог производа.

– Још један наш производ је веома тражен у иностранству – шпер плоча. То је, тренутно најзапосленији део Комбината, где се ради пуним капацитетом у две смене, а планирамо ускоро да уведемо и трећу – каже Андрејевић. Он додаје да и погон масива, намештаја од пуног дрвета, ради у две смене, јер је сарадња са шведском „Икеом” веома успешна и ови производи, такође, налазе купце широм Европе.

Економска криза, наравно, одражава се и на овај комбинат. Нагомилале су се обавезе за порезе и доприносе, па је у јулу рачун фирме био блокиран. Споразумом са владом дуг је репрограмиран и сада се рате уредно уплаћују.

То није зауставило производњу, али суша и преостали радници ШИК „Копаоник” јесу. Готово сва производња „Симпо ШИК-а” заснована је на коришћењу великих количина воде, због тога је фабрика и направљена на обалама реке Бањске. Међутим, честе суше у овим крајевима доводе до тога да производња мора да се прекине јер нема довољно воде.

Уз то, нерешено реструктурирање бившег ШИК „Копаоник” довело је до тога да су преостали радници овог комбината недавно скоро месец дана блокирали улазак у фабрике „Симпо ШИК”, тражећи да им се исплате заостале зараде, повеже стаж и социјално осигурање. Тек интервенцијом надлежних министарстава, овај проблем је преброђен тако што је питања транзиције на себе преузела влада. Тако је одблокиран рад и, захваљујући залихама, страним купцима је на време испоручена уговорена роба. Иначе, како каже директор Милорад Андрејевић, могло је да дође до тешких последица. Јер, страни купци се строго држе уговора и рокова. Њих не интересују наши нерешени проблеми и без пардона отказују уговоре. Срећом за раднике „Симпо ШИК-а” и цео овај крај, до тога, ипак, није дошло.


#   Куршумлија   Симпо   Шик     Симпо Шик
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима