Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Нишки пијац" обележио 65 година рада и постојања

rssBookmark and Share

Ниш 31.03.2017. Јужна Србија Инфо

"Нишки пијац" Јавно комунално предузеће "Тржница" ове године обележава 65 година од оснивања и постојања..

Фото: Тржница
Фото: Тржница

У Нишу постоји 15 пијаца у свим деловима града.

У "Тржници" најављују захтевне пројекте у наредне периоду. Реконструкцију пијаце "Бошко Буха" и као стратешки пројекат пресељења кванташке пијаце у Медђрово, где ће бити изграђена велика пијаца на површини од 16 хиљада квадрата, у близини ауто пута.

Фото: Јужна Србија

Након Другог светског рата отвара се пијаца Тврђава на простору између главне капије Нишке тврђаве и аутобуске станице, користећи објекте војних магацина (данашњи магацин пољопривредних производа и радионица), под називом Градска пијаца Тврђава.

Недуго затим отвара се пијаца Пиротска рампа 1955. год. у народу позната као Моравска пијаца. Пијаца ради до 1970. год. када се сели на новој локацији и добија назив

Отвара се пијаца Црвени Певац 1955. год. на месту даначњег трга Радничких савета односно трга Зорана Ђинђића. Ова пијаца кратко функционише и врло брзо престаје са радом.

Одлуком Савета радне заједнице Управе за пијаце Ниш, почетком 1969. год. мења се назив организације тако да гласи: Установа за организацију пијачне трговине ¨Тржница¨ Ниш. Установа је имала својство правног лица и прописане основне и споредне делатности.

Настаје период убрзаног развоја Тржнице, како у погледу Организације тако и у погледи изграње пијаца у граду. Тржница купује градско земљиште директно од власника земљишта и врши израду пројектне документације за изградњу нових пијаца. Тако настају нове пијаце: К. Ливаде (Бошко Буха) 1970. најпре као пијачни плато а 1982. прва фаза затворене пијаце, пијаца Бубањ 1973. прва фаза, пијаца Палилула, пијаца Пантелеј 1977. плато, пијаћна зграда, инфраструктура, пијаца Дурлан (Моше Пијаде) 1977. год. Пијаца Ћ. Кула 1977. год плато, пијачна зграда са мокрим чвором, инфраструктура.

Од 1977. г. Тржница организује на Тврђавској пијаци пољопривредну изложбу под покровитељством града Ниша. Изложба се одржавала у оквиру прославе Дана ослобођења града, октобра, стим да је отварана петком поподне, све до 1982.г. када је престала са одржавањем.

Фото: Јужна Србија

Од марта 1982. год. мења име у РО ¨Тржница¨ Ниш – Радна организација за промет на мало пољопривредно – прехрамбеним производима и организацију пијачне трговине ¨Тржница¨ Ниш.

Од 1991. год. Тржница мења статус предузећа у Јавно предузеће под Општином као оснивачем и мења  назив у Јавно предузеће за пијачне услуге ¨Тржница¨ Ниш за изградњу, одржавање и управљање пијацама и пружање услуга на пијацама, као и за обављање других послова у складу са актом оснивача. Под овим називом функционише до 1995. год. Јавно предузеће за пијачне услуге ¨Тржница¨ Ниш основано је ради одезбеђења несметаног промета робе на пијацама и пружања услуга као делатности од јавног интереса. Тржница обавља своју делатност на девет зелених – мешовитих пијаца и сточној пијаци у Мрамору.

У овом периоду руководство предузећа планира и креће са реализацијом планова за изградњу и реконструкцију градских пијаца. Креће се са изградњом робне пијаце (Цветна пијаца са 100 тезги и 28 локала), на добијеном земљишту паркинг простор Медиана огранизује у јесен 1996 робне пијацу Медиана (бувља пијаца са 400 тезги), изградња нове мешовите затворене пијаце Дурлан (100 тезги) на простору отворене истоимене пијаце, реконструкција Тврђавске пијаце (изградња настрешнице, 100 локала) изградња пословне и управне зграде, 30 локала на пијаци К. Ливаде итд.

На основу послово-техничкој сарадњи са ЈП ''Нишфилм'' отвара се нова пијаца, односно дислоцира се пијаца са старе локације у улици Српских јунака на нову локацију између летње позорнице и порте цркве Св. Илије.

Скупштина града Ниша августа 1997. год. извршила је трансформацију овог предузећа у комунално и од тада ово предузеће послује као Јавно комунално предузеће за пијачне услуге ¨Тржница¨ Ниш.

Тржница наставља реализацију постојећих планова тако да отвара нову робну пијацу, и пијацу половних ствари на локацији Огревинвеста под називом ОТЦ (отворени тржни центар) са преко 800 тезги, односно врши пресељење бувље пијаце са Медиане, јануара 1998. год. а исте године на том простору отвара кванташку и ауто пијацу под називом Кванташка пијаца

Међутим Почетком маја, тачније 5. маја, на Ђурђевдан, 1999. године отвара нову  робну пијацу под називом: Занатско-базарни тржни центар (ЗБТЦ), касније названа ''Цветна'' пијаца, због организоваwа породаје цвећа свих врста и намена.

Пијаца је опремљена са сто нових пијачних тезги и са већим димензијама крова од уобичајних, седам комплета столова са клупама, копрама за отпадаке, фонтаном са јавном чесмом, кабинама за пресвлачење, расветом, цветним аранжманима и уређеним дрворедом.

У време бомбардовања Ниша од стране НАТО алијансе погођена је пијаца Тврђава. Од касетних бомби оштећен је кровни покривач настрешнице и прозорска сталка на хали за продају млечних производа. Срећом људских жртава није било на самој пијаци, али зато у улицама око пијаце тога дана погинуло је 18 људи.

2002. год. инвестира у проширење и доградњу пијаце К. Ливаде за око 800 м2, са млечном халом и магацинским простором.

Почетком 2003. год. ЈКП ''Тржница'' отвара прву покривену пијацу у граду, Тржни центар ''Дурлан'' – пијаца ''Башта'', како је названа у пројекту изградwе пијаце. Пијаца је савремено опремљена са пијачним тегама у облику боксева, робним тезгама са мрежастом надстрешницом за излагање робе, уместо класичног крова, расхладним витринама, модерним мокрим чвором итд. Пијацу је пројектовало и изградило предузеће д.о.о. ''Нишпројект'', по идеји архитекте Александра Буђевца

ЈКП ''Тржница'' Ниш планира да по систему јавно – приватно партнерство изгради још једну нову пијацу у насељу Дуваниште. Пијаца је изграђена и свечано отворена 30. марта 2007. године на дан годишњице предузећа. Пијацу чине два објекта: покривена пијаца и тржни центар. Објекат ¨Пкивена пијаце¨ пројектован је у атријумском систему са спратношћу П + 1 (галерија

У приземљу објекта у атријумском делу смештено је 96 тезги димензија 80 x 170 цм. По ободу су смештени локали са мокрим чворовима. У левом крилу објекта предвиђен је простор за продају млечних производа (млечна хала). На спрату објекта предвиђени су локали по целом обиму објекта у које се улази са галеријског простора.

Улагања у изградњи нових или реконструкцији постојећих пијаца ЈКП ''Тржница'' финансира из сопствених извора од формирања овог предузећа па све до данас. Тек 2012. године, град Ниш, преко градске општине Палилула, први пут учествује у реконструкцији постојеће пијаце ''Палилула''. Пијаца је добила нови плато, надстрешницу, адаптиран мокри чвор,  а опремљена је и новим пијачним тезгама.

Крајем 2013. године пијаца ''Дуваниште'' се ставља, након 6 година, у функцију простора за одржавање сајамских манифестација. Тим поводом 12.10.2013.г. организује сајам продајног карактера ''Нај зимница 2013." и тај датум се званично узима као почетак рада ''Нишког сајмишта''.

video...

Коментара: 0


#   Ниш   Јужна Србија регион   пијаца   тржни центар   Пантелеј   Скупштина града Ниша   рођендан   Тржница ЈП   Скупштина града   кванташка пијаца   градске општине   Пијаца Тврђава
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима