Јужна Србија Инфо

Ученици и професори из Русије, Румуније и Македоније у Пироту

rssBookmark and Share

Пирот 09.10.2014. Блиц

Пет година Гимназија сарађује са школом “644” из Санкт Петерсбурга, а од ове године и са гимназијом “Орце Николов” из Скопља и школом “Удреа Балеани” из Трговишта у Румунији.

Ученици и професори из Русије, Румуније и Македоније у Пироту

Ученици Игор Смирнов из Русије, Ангел Пејковски из Македоније и Марина Нила из Румуније углас кажу да су одушевљени пријемом у школи и граду и љубазним домаћинима, док пиротски гимназијалац Кристијан Илић додаје да су се потрудили да драге госте из три земље што боље дочекају.

- Ово је наставак сарадње започет пре 13 година са школом из Клермон Ферана у Француској, настављен потом за школом из Санкт Петерсбурда а од ове године са школама из Македоније и Руминије. Окупили смо ученике и професоре из три земље и са њима заједно обележавамо велики јубилеј - 135. годишњицу рада наше школе - каже директор пиротске Гимназије Братислав Крстић.

Директорка школе из Санкт Петерсбурга Тамара Веноровна Петухова каже да сарадња има вишеструки значај.

- После пет година могу да кажем да смо постали прави пријатељи. Ову размену сматрам веома значајном за ђаке и професоре који могу да уче о другим народима, култури и традицији. Радујемо се годинама које су пред нама - рекла је Петухова.

Професорка хемије у Гимназији “Орце Николов” у Скопљу Сузана Стојичевска каже да је ово прилика да се размене искуства две школе које имају билингвална одељења.

- Први пут смо овде и утисци о школи, граду и домаћинима су јако позитивни. Ученицима је важно ово дружење и склапање нових пријатељства. Наши домаћини су нам показали град, пробали пиротске специјалитете, обишли смо културно- историјске споменике - каже она.

Професорка француског језика у Технолошкој гимназији “Удреа Балеану” Анђелика Стоика каже да се радују што су гости Пирота и Гимназије.

- Ово је диван скуп деце и професора из четири земље. Одушевљени смо гостопримством домаћина а наши ученици су са нестрпљењем чекали да дођу у Пирот - каже професорка.

 

Коментара: 0


#   Пирот   гимназија   ученици   посета     Братислав Крстић
@


 


[ Додај коментар ]