Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Власт игнорише Агенцију за борбу против корупције

Bookmark and Share

04.04.2017. insajder.net, Јужна Србија Инфо

Од кампање до кампање понављају се обећања да ће корупција бити смањена и искорењена. Свака странка као један од главних циљева наводи ефикасну борбу против корупције у свом програму.

Власт игнорише Агенцију за борбу против корупције

Међутим, по свему судећи, права политичка воља да се системски приступ борби против корупције омогући, не постоји.

Агенција за борбу против корупцијеАгенција за борбу против корупције
Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић за Инсајдер наводи да власт просто тежи да сваку институцију која би је, како каже, пропитивала и чинила одговорном, контролише.

Контрола имовине и прихода политичара, спречавање гомилања функција и кажњавање злоупотребе јавних функција у политичке сврхе само су неки од задатака Агенције за борбу против корупције.

Агенција је основана као самосталан и независан државни орган чији је задатак да превентивно делује у спречавању корупције. Власт, међутим, већ годинама игнорише препоруке овог тела и дозвољава да Агенција, која би требало да представља стуб борбе против корупције, ради у крњем саставу.

Истовремено, као разлог што још није донет закон о Агенцији за борбу против корупције Министарство правде наводи да чека да буде изабран нови директор.

Професор Факултета политичких наука у Београду и бивши члан Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић каже да разлог игнорисања препорука Агенције лежи у тежњи сваке власти да има контролу над оваквим институцијама.

„Свакој власти која тежи да буде ауторитативна и популистичка одговара да овај тип институција буде на неки начин дефектан, односно да не ради у пуном капацитету“, каже Стојиљковић.

Он додаје и да се ни раније владе нису, како наводи, убијале од интереса да усвоје извештаје независних тела и да их разматрају, али да су ову врсту циничне игноранције ови су довели до савршенства.

Агенција за борбу против корупције већ годинама тражи доношење новог закона о Агенцији који предвиђа широк низ измена које би требало да ојачају рад овог тела.

Министарство правде, које је овлашћени предлагач, у одговору на питање када се очекује да нови закон који проширује овлашћења овом телу буде донет, наводи да Министарство „сматра да се не може ићи у даљу процедуру све док не буде изабран нови директор“.

Агенција већ више од два месеца нема првог човека пошто је последња директорка поднела оставку због избора на место судије Уставног суда Србије.

Први конкурс за место директора недавно је пропао пошто ниједан кандидат није добио потребну већину гласова чланова Одбора.

Новог директора Агенције бира Одбор овог тела, а његове чланове бира Народна скупштина.

Одбор, међутим, већ годинама ради у крњем саставу јер народни посланици игноришу да изаберу кандидате које су по закону предложили повереник информације од јавног значаја и заштитник грађана и новинарска удружења.

„Ја мислим да скоро више од две године више сазива Парламента игнорише предлог који су поднели повереник и заштитник грађана да се за члана Одбора именује Вида Петровић Шкеро, као и новинарских удружења за Живојина Раковчевића и - ником ништа. Док, с друге стране, када сам ја дао оставку, они су у разумном року именовали ову госпођу, судију“, закључује Стојиљковић.

Агенција за борбу против корупције је и у новом извештају затражила од Скупштине да изабере чланове Одбора како би се употпунио састав и омогућило несметано функционисање Одбора Агенције.

Међутим, како се ова препорука налазила и у прошлогодишњем извештају, јасно је да, упркос изјавама и обећањима представника државе да је приоритет борба против корупције, нема политичке воље да се овај проблем заиста и системски реши.Влас

Коментара: 0


#   заштитник грађана   Влада Републике Србије   корупција   Народна скупштина   Министарство правде   Скупштина Србије   Агенција за борбу против корупције   власт   Зоран Стојиљковић
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима