Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Војска и на Божић обезбеђује мир у Копненој зони

rssBookmark and Share

Бујановац 08.01.2018. Јужна Србија Инфо

Министар одбране Александар Вулин и начелник Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, провели су божићно јутро са припадницима Војске Србије ангажованим на обезбеђењу административне линије на бази „Језерска махала“ у Копненој зони безбедности.

Војска и на Божић обезбеђује мир у Копненој зони

Након што су им честитали најрадоснији хришћански празник, министар одбране и начелник Генералштаба обишли су објекат, а командир базе, капетан Милош Рашић, информисао их је о задацима јединице у Копненој зони безбедности и делу линије коју обезбеђују.

Током разговора с припадницима Војске Србије, министар одбране је истакао да је веома задовољан што је већ прва исплата принадлежности у новој години повећана, иако је реч заправо о децембарској плати и да је побољшање стандарда припадника приоритет Министарства одбране и у наредном периоду.  Уследила је заједничка и фотографија и дружење на заједничком ручку.

У свом обраћању, министар Вулин је у своје лично име и у име врховног команданта Војске Србије Александра Вучића,  свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије честитао велики празник традиционалним хришћанским поздравом "Христос се роди", и истакао да наше друштво данас живи безбедно и у условима мира које нам је итекако потребно, а да је сигурна и стабилна Војска, какву данас имамо, гарант мира на нашим просторима и шире.

-Ми данас мислимо и на оне који нису са нама, и на оне Србе који су у енклавама и на наше сународнике без обзира где они живе и како живе. Испуњавамо своју улогу и обавезу да о њима бринемо. Војска Србије ће наставити да чува Копнену зону безбедности, мир и сигурност сваког свог грађанина, никад не водећи рачуна о верској или националној припадности, већ увек само о закону и уставу и будућности наше деце, рекао је министар одбране.

Он је подсетио да је Војска Србије чувар наше државе, традиције и мира.

-Без снажне и успешне Војске нема снажне и успешне државе, зато данас када се радујемо миру и када се својим породицама проводимо овај велики и важан празник, хоћу да сви знате да мира, сигурности и стабилности нема у земљи у којој нема снажне војске и снажних безбедносних структура. Нема помоћи, инвестиција и нема развоја уколико немате сигурност, стабилност и мир.  Припадници Војске Србије ће сачувати и очувати мир као што су га чували и свих ових година, увек сигурни да ће бити достојни својих предака и  памћења, рекао је министар одбране Александар Вулин.

На питање о могућим угрожавањима безбедности на Косову и Метохији током божићних празника, министар одбране Александар Вулин је рекао да такве информације, које се добију од респектабилне стране као што је КФОР, проверавају и чини се све да се било какво евентуално насиље или било шта што може угрожавати безбедност на сваки начин препозна и спречи.

-Политичке трзавице које се осећају међу Албанцима у Приштини и њихов очигледан страх од формирања Специјалног суда јесте фактор дестабилизације на простору Косова и Метохије, али то је нешто на шта, на првом месту, треба да реагују представници међународне заједнице. Као што знате ми искључиво признајемо УНМИК, КФОР и ЕУЛЕКС, дакле представнике међународне заједнице и од њих очекујемо да воде рачуна о безбедности сваког ко живи на Косову и Метохији. За нас је потпуно неприхватљиво формирање такозване војске Косова као и то да се Специјални суд на било који начин умањи, одложи а посебно не укине.  Ми бринемо о безбедности сваког грађанина, у складу са Резолуцијом 1244 и не прихватамо да може да постоји било каква оружана сила на Косову и Метохији осим КФОР као и да злочини припадника ОВК не буду кажњени.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да су, захваљујући ангажовању Војске Србије, грађани у Копненој зони безбедности потпуно безбедни.

- Војска Србије, снаге безбедности Републике Србије и КФОР успешно контролишу Копнену зону безбедности и обезбеђују мир свим грађанима на овим просторима. Данас по овом лепом дану, свим војницима, из овог војног амбијента, честитам Божић традиционалним поздравом -  мир Божији, Христос се роди!

Командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, потврдио је да је безбедносна ситуација у Копненој зони безбедности стабилна и да припадници Војске извршавају редовне задатке ангажовањем патрола, заседа и осматрачница.

- Наши припадници свакодневно, у контакту и у сарадњи са КФОР-ом, реализују заједничке активност и патроле, и једновремене осматрачнице.  У наредном периоду припадници Копнене војске, као и базе "Језерска махала",  где се данас налазимо, наставиће са професионалним извршавањем редовних војничких задатака а ми смо поносни што у овом делу територије Србије имамо веома добру сарадњу са локалним становништвом, рекао је генерал Симовић и подсетио да припадници Копнене војске имају одличан и "коректан људски и војнички" однос  са свим грађанима овог дела територије, и Србима и Албанцима и тако ће бити и убудуће.

Коментара: 0


#   Бујановац   Александар Вулин   Љубиша Диковић   Милосав Симовић   Копнена зона безбедности   Војска Србије   Језерска махала база
@VulinAleksandar @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима