Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Факултет уметности: Милош Јањић, гитара

rssBookmark and Share

14.04.2015.

У среду, 15. априла 2015., у просторијама Факултета уметности, одржаће се концерт гитаристе Милоша Јањића

Милош Јањић
Милош Јањић

Солистички концерт гитаристе Милоша Јањића одржаће се у среду, 15. априла 2015. године, у Концертно-изложбеном простору ФУ (Књажевачка 2а) са почетком у 20 сати. Улаз је слободан.

Публика ће имати прилике да чује композиије за гитару из разних периода од класицизма до транскрипција за гитару савремених композитора.

Концерт се реализује у оквиру Конкурса за концертне наступе у 2014 - 2015. години у Концертно - изложбеном простору ФУ који је расписао Факултет уметности у Нишу. Право учешћа на конкурсу имали су сви музички уметници који су завршили студије на неком од уметничких факултета у земљи и иностранству. Програм је селектовао Савет КИП.

Програм

Fernando Sor (1778-1839)
Variationes sur „Malborough s’en va t’en Guerre“ op.28, D-dur

Manuel Ponce (1882-1948)
Sonata III
Allegro moderato
Chanson
Allegro non troppo

Isaac Albeniz (1860-1909)
Granada
Asturias

(транскрипције Милош Јањић)

Napoleon Coste (1805-1883)
Valse Favorite op.46

Nikita Koškin (1956)
Usher waltz

Astor Piazzola (1921-1992)
Muerte del Angel (Tango)
(
транскрипција Leo Brower)


Милош Јањић, родом из Алексинца, дипломирао је и магистрирао на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Мр. Срђана Тошића. Након две године усавршавања у класи еминентног гитаристе и педагога  prof. Carlo Marchione-а на „Конзерваторијуму Maastricht“ у Холандији, магистрирао је уз посебне похвале.

Похађао је мастеркласове познатих светских гитариста: John Duarte-а, Душана Богдановића, Никите Кошкина, Rolandа Dyensa, Зорана Дукића, Pabla Marqueza, Tilmana Hoppstocka.

Добитник бројних награда и признања у земљи и иностранству међу којима су најзначајније: Лауреат интернационалног конкурса „7th International Competition of Guitar Music Performance” - Mottola – Италија, Друга награда и награда публике на интернационалном конкурсу „De Bonis" у Козенци, Италија, Лауреат интернационалног конкурса на фестивалу класичне гитаре „Синаиа” – Румунија.

Одржао је велики број концерата као солиста и у оквиру различитих камерних састава у свим најзначајнијим концертним просторима у земљи. Наступао је у Румунији, Грчкој, Италији, Холандији, Црној Гори, Босни и Херцеговини. Један је од оснивача гитарског Amicus триа. Учествовао је као извођач, предавач и члан међународних жирија на фестивалима као што су: Гитар арт фестивал (Београд), Нимус (Ниш), Међународна трибина композитора (Београд), Фестивал класичне гитаре „Синаиа”- (Румунија), Guitar Open festival (Суботица), Никшић guitar фестивал (Црна Гора), Бар guitar фест (Црна Гора), Војвођански фестивал гитаре, Naissusguitar фестивал и другим. Остварио је трајне аудио и видео записе за националне телевизијске и радио станице.

Милош Јањић предаје у звању ванредног професора на Катедри за гитару и хармонику Факултета Уметности у Нишу.


#   Факултет уметности   гитара   Црна Гора     Фестивал гитаре
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима