Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Изложба грнчарије у Пироту

rssBookmark and Share

Пирот 11.08.2012. СР

У галерији музеја Понишавља у Пироту отворена је изложба "Наздрави" на којој је изложено 74 грнчарских предмета који су некада имали употребну, а сада естетску вредност.

Изложба грнчарије у Пироту

Аутор изложбе кустос Музеја етнолог Сашка Велкова је рекла на отварању изложбе да је Пирот у другој половини 19. века био главни грнчарски центар у Србији и да је у том периоду у самом граду било 40 грнчарских радионица.

"У периоду од ослобођења од Турака до Првог светског рата било је регистровано 125 грнчара. Један век касније, од колевке грнчарства, данас у самом граду не постоји ниједна грнчарска радионица која се бави производњом предмета на традиционалном грнчарском точку. Ту традицију одржава још само неколико грнчара који раде у селима Пољска Ржана, Понор Мали и Велики Суводол", рекла је Велкова.

Од 560 предмета које има музеј у својој збирци, на изложби су 74, а међу њима је и једна пљкоска из половине 19. века.

"На изложби су пљоске, чутуре, буклије, ђеврек пљоске и буренцад. Сви ови предмети су јединствени, имају своју причу и не постоје два иста предмета. То су сада украсни предмети, а некада су они имали употребну вредност. На изложби су приказани судови за ракију по чему су пиротски грнчари били познати у Србији", рекла је Велкова.

Ова изложба је део Пиротског културно-спортског лета које траје до краја августа.


#   Пирот   изложба   Велики Суводол   грнчарија   Сашка Велкова   Пољска Ржана
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима