Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Министар: Мала матура у три теста

rssBookmark and Share

29.10.2013. Autor: Tanjug

Министар просвете, науке и технолошког развоја изјавио је да би на завршном испиту за основце следеће године осмаци требало да полажу тест из српског или матерњег језика, математике и општег образовања, односно оријентације.

Министар: Мала матура у три теста

Министар Томислав Јовановић је на седници скупштинског Одбора за образовање казао да би трећи тест требало да личи на ПИСА-тест, као и да ће он дати прилику оним ђацима који нису добри у математици и матерњем језику да сакупе додатни број бодова за упис у жељену средњу сколу.

Трећи тест, који је изазвао бројна негодовања у јавности, како каже Јовановић, по обиму це бити мањи од оних из математике и матерњег језика.

Он би, према ранијим најавама, требало да садржи питања из физике, хемије, биологије, географије и историје.

"Настојаћемо да тај тест не буде збуњујуци, оптерећујући и прилагодићемо га узрасту ученика", рекао је Јовановић и додао да ће се убудуће тестови за завршни испит штампати у основним школама како би се смањила могућност злоупотребе.

На тај начин, додао је, смањиће се и трошкови транспорта тестова.

Допринос обезбеђивању тестова, односно електронској контроли, даће и Министарство телекомуникација које ће уступити посебан сервер за те сврхе.

Тестови ће, навео је он, бити штампани у тачно оном броју колико има ученика у школи, а одговорност ће сносити и сами директори школа у којима евентуално дође до злоупотребе.

"Нема образовања без стандардизације, а један стандард треба да буде и завршни испит", казао је министар.

Он је најавио и да ће Србија наставити учешће у ПИСА тестирању 2015. године.

Посланик Демократске странке Божидар Ђелић поручио је да се у Србији треба висе бавити основним и средњим образовањем, и поручио да завршни испит не сме да буде елиминаторски.

Он је додао да је образовање од суштинског значаја за државу, наводећи да ће успех у домену образовања допринети развитку државе.

Посланик ЛДП Миљенко Дерета оценио је да је добро што се питањем мале матуре представници министарства баве "на време", похваливши министра просвете што није "подлегао притисцима медија" да се мала матура у висе од два теста "одложи". Према његовим речима, мала матура даје увид у квалитет знања.


#   образовање   Томислав Јовановић   Мала матура
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима