Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Најбоља филмска остварења из региона и две српске премијере на фестивалу ЛИФФЕ

rssBookmark and Share

Лесковац 24.09.2020. Јужна Србија Инфо

Најбоља филмска остварења из региона настала у последњој години биће приказана у оквиру тринаестог издања Међународног фестивала филмске режије ЛИФФЕ које ће се одржати од петка, 25. септембра до уторка, 29. септембра на неколико локација у Лесковцу и онлајн.

Најбоља филмска остварења из региона и две српске премијере на фестивалу ЛИФФЕ

Током пет фестивалских дана, публика ће имати прилику премијерно у Србији да погледа два филмска наслова и да ужива у богатом филмском програму. Такмичарска селекција обухвата 10 филмова који ће бити приказани у Народном позоришту Лесковац и Биоскопу ЛКЦ.

Пројекција филма „Име народа” нашег прослављеног редитеља и уметничког директора ЛИФФЕ-а Дарка Бајића отвориће ван конкуренције, овогодишње фестивалско издање у петак, 25. септембра у 19 сати у Народном позоришту Лесковац. Ово остварење, снимљено у продукцији куће Зиллион Филм и уз покровитељство Владе АП Војводине,  историјска је сага о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века. Исте вечери од 21 сат, у биоскопу ЛКЦ на програму је македонски филм „Врба” Милча Манчевског чије средиште чине приче три Македонке које се боре са контролом над својим телом, традицијом, оданошћу, трудноћом и усвајањем, а оно што им је заједничко јесте борба да постану мајке.

Друго фестивалско вече (субота, 26. септембар) обележиће снажне филмске приче „Отац“ Срдана Голубовића (19.00, Народно позориште Лесковац) и филм „Груди“ црногорске редитељке Марије Перовић. „Отац” је филм о човеку коме су због сиромаштва одузели децу, о губитнику, одбаченом и пониженом човеку, који кроз своје путовање, ходајући од свог села на југу Србије до престонице, из протеста, достојанства, жеље да докаже и себи и другима, из очаја – постаје херој. Борба против канцера дојке представља једну од кључних тема филма „Груди” (21.00, биоскоп ЛКЦ) у којем се кроз генерацијско, гимназијско пријатељство скреће пажња на врлине и мане савременог друштва: темпо живота, трку за афирмисањем, опстанак, пријатељство, подршку, генерацијски сукоб и жељу за бољим животом. Од 19 сати у биоскопу ЛКЦ биће приказани и студентски филмови из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Филм „Концентриши се, баба“ босанскохерцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице, са легендарном Миром Бањац у главној улози, имаће српску премијеру у недељу, 27. септембра у 19 сати у Народном позоришту Лесковац. Радња филма смештена је у Сарајево, у пролеће 1992. године, неколико дана пре избијања рата у Босни и Херцеговини, а место радње је једна вила у брду недалеко од центра града у којој баба Марија умире, што на једном месту окупља породицу расуту по другим градовима, републикама и државама. Од 21 сат у биоскопу ЛКЦ биће одржана пројекција филма „Мој јутарњи смех” Марка Ђорђевића о закаснелом одрастању тридесетогодишњака Дејана, који у ширем смислу говори о једној генерацији која је одрастала „под стакленим звоном“. Студентски филмови из Хрватске и Словеније на програму су од 19 сати на истој локацији.

У оквиру четврте фестивалске вечери, у понедељак, 28. септембра у 19 сати у Народном позоришту Лесковац, биће приказан филм Младена Ђорђевића „Сумрак у бечком хаустору“ у ком редитељ, инспирисан романом Дарка Маркова, приказује свет гастарбајтера и у црнохуморном стилу приказује њихове животе. Премијерно приказивање у Србији словеначког филма „Игор и Роса“ редитељке Катје Цоље одржаће се у биоскопу ЛКЦ у 21 сат. То је прича о наизглед изгубљеној и врац́еној љубави, уједно и интимној драми о старијем пару чија се веза распала због одређених догађаја, а које поново окупљају потпуно други разлози. Пројекције студентских филмова из Северне Македоније и Србије публика ће моћи да погледа од 19 сати такође у биоскопу ЛКЦ.

Редитељски првенац Гордана Кичића „Реална прича“ затвориће овогодишње издање фестивала у уторак, 29. септембра у 19 сати у Народном позоришту Лесковац. Овај филм представља сагу о глумцу, Вељку Радисављевићу, који има утисак да се цео свемир уротио против њега и који верује да сав несклад стварају људи око њега, због чега често упада у комичне сукобе са пријатељима, породицом, колегама, па чак и случајним пролазницима. Исте вечери од 21 сат у биоскопу ЛКЦ биће приказан словеначки филм „Ја сам Франк“ (Метод Певец) у којем неочекивано наслеђе оца покрец́е спор између Френка, побуњеника који се и даље држи старих социјалистичких вредности, и његовог брата Бранеа, класичног профитера у транзицији.

ЛИФФЕ се одржава у организацији Лесковачког културног центра, а уз подршку Града Лесковца, Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије и спонзора. Фестивал ће бити одржан у складу са мерама Владе Републике Србије и Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид-19. 


#   Лесковац   филм   Народно позориште   ЛИФФЕ фестивал
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима