Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Савиним стопама ка Савином извору

rssBookmark and Share

Прокупље 28.01.2015. Јужна Србија Инфо

И дан после школске славе Савиндана, ученици Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“, како кажу, настављају Савиним стопама ка Савином извору

Савиним стопама ка Савином извору

То су урадили интересантном изложбом, која носи име „Читајући фреске“, а коју су осмислили професори ове школе, професор историје Зоран Павловић, ликовне културе Небојша Станковић и српског језика Милка Тошић.

И први део изложбе се зове управо „Читајући фреске средњег века“, а њиме ће се, према речима професорке Милке Тошић, у школи бавити целе године.

- Ми желимо да повежемо васпитно-образовне циљеве екскурзије са циљевима ова три предмета. Када деца оду на екскурзију обавезно виде један или више манастира. То разгледање је панорамско и кратко, али довољно да му се пажња посвети по повратку. Значи, правом истраживању приступамо касније, рекла је Тошићева додајући да је то подразумевало гледање фресака под лупом, читање књиге, а потом су се заједничким снагама бавили само текстилним орнаментима. Деца су сликала шаре са одора наше господе коју су видела на фреско-портретима, те су тако и настали њихови дивни радови који су сада изложени, закључила је Тошићева.

Други део поставке ове изложбе је наоружање, које, према речима професора историје Зорана Павловића, такође није изложено због његове основне сврхе, већ зато што су одећа и оружје огледало културе једног народа у одређеном тренутку.

- Поставка се састоји од различитих предмета из приватних збирки. То су делови ковачке опреме, врхови стрела, куке за сатове, прстенови за окидање стрела, истакао је Павловић и нагласио да су за ову прилику из Холандије стигле и реконструкције стрела и врхова стрела Chrisa Verwijmerena i Ricarda de Mooija, а из Торонта репродукција калмичког тоболца, коју је урадио мајстор Здравко Ђурица.

Ова изложба, према речима организатора, има за циљ да најпре очува културно наслеђе, а онда и промени слику о нашем средњем веку и разбије предрасуду о томе да је средњи век био мрачни век. 


#   Прокупље   изложба   православље   Свети Сава     Зоран Павловић   Небојша Станковић     Ратко Павловић Ћићко ОШ   културно наслеђе   средњи век
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима