Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Српско војничко гробље

rssBookmark and Share

Пирот 16.09.2014. РТС

На српском војничком гробљу у Пироту, одржан је помен Пироћанцима који су погинули у балканским и Првом светском рату.

Српско војничко гробље

Ово је било и подсећање на славне генерале из тог краја који су оставили неизбрисив траг у историји Србије.

У балканским ратовима и Првом светском рату учествовало је више од тридесет хиљада Пироћанаца, али се, нажалост, мало њих вратило кући. Пироћанац, потпуковник Ћира Даскаловић, 15. септембра 1918. године, дао је знак за почетак пробоја Солунског фронта.

Слободан Петровић, потомак солунског ратника, показује фотографију прадеде Максима: "Учествовао је у Балканском рату и карактеристично, што се са слике  јасно види, да има само шајкачу, шињел и пушку од војне униформе, а панталоне и опанци су му оно у чему се нашао када је био мобилисан."

У спомен-костурници на војничком гробљу у Пироту, сахрањено је 7.610 пиротских ратника. Њима у част одржан је помен, али и својеврсни час историје.

"Ово мени значи много, наша историја, наши војници који су се борили за ослобођење. Много тога смо научили, а овако ћемо лакше запамтити", каже ученик Лазар Лукић.

"Овде је сахрањено 7.610 војника и ми смо дошли да им одамо почаст", наглашава Катарина Ђорђевић, ученица.

Топлица Стефановић, из Организације резервних војних старешина, објашњава да је њихова намера да младима укажу на овај велики историјски датум:

"Укључили смо децу предшколске установе, основних и средњих школа, што нам чини посебно задовољство и сматрамо да од најмлађих треба да крене обнављање знања из историје."

Пироћанци су оставили неизбрисив траг у српској ратној историји. Као припадници чувеног "Летећег пука", међу првима су, након пробоја Солунског фронта, ушли у Србију. Због тога, њима у част, сећање и понос који се преносе на генерације њихових потомака.


#   Пирот   Топлица река   Слободан Петровић   историја
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима