Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вечерас почиње фестивал "LIffe" у Лесковцу

rssBookmark and Share

Лесковац 13.09.2016. Јужна Србија Инфо

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ, почиње вечерас пројекцијом филма „Име: Добрица, презиме: непознато“, Срђе Пенезића, и трајаће до 17. септембра.

Вечерас почиње фестивал "LIffe" у Лесковцу

Ова манифестација, која се у нашем граду одржава 9. пут постала је веома цењена у целом региону, нагласила је Сања Цонић, директорка ЛКЦ-а, додајући да је Министарство културе фестивал финансијски подржало са 1,5 милиона динара, од чега 500 хиљада динара за награду која се додељује за афирмацију српског филма.

Веома смо поносни на овогодишњи програм фестивал, јер су се у селекцији нашла изузетна филмска остварења, од чега посебно место заузимају две европске премијере, рекао је уредник Филмског програма ЛКЦ-а, Драган Јовић. Реч је о српским и хрватским филмовима ,,Добрица” и ,,Устав Републике Хрватске” који су имали запажено учешће на фестивалу у Монтреалу.

На фестивалу це бити додељена награда за афирмацију филмске уметности , која це припасти глумцу Славку Штимцу, казао је Јовић.

Лесковчани ће моћи премијерно да погледају и четири нова српска филма, као и једно македонско и једно словеначко филмско остварење. Ван конкуренције биће приказан и филм о рок групи Битлес са ексклузивним интервјуима Ринга Стара и Пола Макартнија.

Премијерно ће бити приказани и филмови хрватске ауторке Снежане Трибусон “Све најбоље” која је ове године на фестивалу у Пули освојила 4 Златне арене и филм “Машиновођа” којим ће бити затворен овогодишњи ЛИФФЕ. Фестивал це имати и пратећи музички програм јер ће на отварању наступити музички састав ВИВА ВОX, а на затварању Лена Ковачевић.

Пројекције филмова и концерти одвијаће се у лесковачком Народном позоришту. Гости ЛИФФЕ-а биће и бројни глумци међу којима су Рената Улмански, Бранислав Лечић, Небојша Глоговац, Наташа Нинковић и многи други. Жири овогодишњег фестивала у саставу Наташа Нинковић, глумица, и хрватски редитељи Огњен Свиличић и Сиран Голубовић побрнинуће се за оцене квалитета остварења.

ЛИФФЕ ће пратити и бројне трибине, изложбе и промоције књига, а посебно место заузеће изложба филмских плаката и предмета недавно преминулог глумца Драгана Николића.


#   Лесковац   Ана Николић   Филмски сусрети   режија   Културни центар Лесковац   Драган Јовић   Наташа Нинковић   ЛИФФЕ фестивал   Бранислав Лечић   Сања Цонић   Небојша Глоговац   Лена Ковачевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима