Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Власотиначка Народна библиотека лечи ране после катастрофе

rssBookmark and Share

Власотинце 11.02.2011. Душан Коцић

Објекат под заштитом државе, познат као ,,Гигина кућа’’, о којој брине Завод за заштиту споменика културе из Ниша, саграђен је у 18. веку и неколико пута реконструисан, али је 1. априла 2008. године доживео незапамћену трагедију, јер је у ватреној стихији изгорео велики део књижног фонда и део зграде

Народна библиотека у Власотинцу у време пожара
Народна библиотека у Власотинцу у време пожара

ЛЕСКОВАЦ, ВЛАСОТИНЦЕ - Народна библиотека ,,Десанка Максимовић’’ у Власотинцу чека донаторе како би коначно залечила тежак непробол. Од катастрофалног пожара, пре готово три године, запослени у тој угледној културној институцији, мењали су ,,привремени дом’’ три пута и сада су ,,распоређени’’ у неколико објекта, међу који је и једна оронула барака у овом граду.

Директор Народне библотеке ,,Десанка Максимовић’’ Срба Такић, који се успешно бави писањем и уређивањем књига, ни сам не зна коначну судбину Народне библиотеке, симбола града на Власини.

-Били смо принуђени да закупимо део некадашње ,,Југобанке’’, али је већ сада извесно да ће тај објекат бити продат. Кориситмо и просторије бараке где се окупљају млади, талентовани људи нашега краја – подсећа Такић.

Народне библиотека ,,Десанка Максимовић’’ у Власотинцу пре пожара
Народна библиотека ,,Десанка Максимовић’’ у Власотинцу пре пожара

Дом Народна библотека у Власотинцу је зграда која је позната у овом крају као ,,Гигина кућа’’. Објекат је под заштитом државе, односно о њему брине Завод за заштиту споменика културе из Ниша. Саграђен је у 18. веку и неколико пута је реконструисан, али је 1. априла 2008. године доживео незапамћену трагедију, јер је у ватреној стихији изгорео велики део књижног фонда и већи део зграде је потпуно изгорео.

-Из Министарства културе, за обнову Народне библиотеке, није пристигао ниједан динар, иако смо послали десетак уљудних писама за помоћ, нудили бројне пројекте, али ништа није вредело – подсећа Такић.

Према садашњој процени стручњака, за потпуну обвнову здања Народне библиотеке ,,Десанка Максимовић’’ потребно је обезбедити најмање шест до седам милиона динара, али та средства нема локална самоуправа и зато се овде чека ново, боље, богатије време. До тада ће библиотекари, већ је извесно, променити још неколико ,,привремених локација’’.

-Морам да признбам да је део књижног фонда обновљен, добили смо и више компјутера, али без трајног смештаја, нема нормалног рада – закључује Срба Такић, директор Народне библиотеке ,,Десанка Максимовић’’ у Власотинцу.

У време пожара директорску дужност обављала је Катарина Цокановић. Током суђења, утврђено је да је до пожара дошло пошто је опушак цигарете запалио под у канцарији директорице. Цокановићева је нехано оставила цигарету, а затим изашла и закључала канцеларију. Осуђена је на шест месеци затвора, условно на две године.


#   Власотинце   пожар   локална самоуправа   Завод за заштиту споменика   Народна библиотека   Срба Такић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима