Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Власотинце: Споменик Драгиши Цветковићу

rssBookmark and Share

Београд 30.06.2012. Izvor : RTS |

Драгиши Цветковићу, председнику југословенске владе уочи Другог светског рата, откривено спомен обележје у селу Дадинцу код Власотинца. Иницијативу за подизање споменика покренула браћа Славко и Жарко Крстић.У власотиначком селу Дадинце откривено је спомен обележје некадашњем председнику Владе Југославије Драгиши Цветковићу (1893-1969), који је пореклом из тог села.

Власотинце: Споменик Драгиши Цветковићу

Спомен обележје подигли су лесковачки гинеколог Славко Крстић и његов брат, грађевински инжењер, Жарко Крстић поред школе у Дадинцу, чију је изградњу помогао Цветковић.

"Подижући споменик тој грандиозној личности, испунио сам свој сан, сан да на овим просторима више не лебде поделе и да буде исправљена једна велика историјска неправда", рекао је Славко Крстић.

Откривању спомен обележја некадашњем новинару, градоначелнику Ниша, министру у три министарства Владе Краљевине Југославије и председнику те владе у бурним историјским временима, присуствовао је велики број званица, али и Цветковића унука Милица Ранковић и праунук Иван Билишков из Београда.

"Веома сам узбуђена и волела бих да су ово дочекали и остали чланови наше фамилије. Моја мајка Зора је жива, али није могла да дође због година и болести. Нисам очекивала да се овако нешто деси у постојбини мога деде", рекла је Бети Ранковићева.

Драгиша Цветковић је рођен у Нишу, али је као дечак долазио у Дадинце, родно село свога оца Јована. Потомци његових другова причају да је волео да се купа у оближњој реци, и да је, када је постао важна личност, помагао сељане.

"Мом деди је омогућио да служи војску у Нишу, да буде ближи породици", рекао је Драган Поповић, председник Месне заједнице тог планинског села у коме има око 200 житеља.

Један од тројице идејних твораца спомен обележја Жарко Крстић испричао је да је Драгиша и као човек на положају долазио у Дадинце и да га сељани памте као добротвора.

"Дадинце је још пре Другог светског рата имало струју јер је Дагиша донирао турбину која је црпила воду из реке, па су сви сељани имали сијалицу. Најсиромашнијима је налазио послове широм Југославије",  испричао је Крстић.

 

Dragisa-Cvetkovic.jpg
Драгиша Цветковић

Ко је Драгиша Цветковић

Драгиша Цветковић био је председник Владе Краљевине Југославије од 1939. до 1941. године. на чело владе Краљевине Југославије дошао је после Милана Стојадиновића.

За време владе Цветковића и Влатка Мачека потписан је споразум којим је између осталог створена бановина Хрватска.

Историја га памти и као председника Владе који је потписао протокол о Тројном пакту између сила осовине - Немачке, Италије и Јапана. Особе које су му данас подигле споменик, међутим, кажу да је он био херој јер је тим чином жело да избегне страдање свог народа у скоро поробљеној Европи.

Два дана касније, 27. марта, група официра је извела војни удар, збацила Владу и намесништво, ухапсила Драгишу Цветковића и остале министре, а краља Петра II прогласила за пунолетног и предала му власт. Цветковић је убрзо пуштен из затвора.

По уласку Немаца у Београд од Цветковића је тражено да сарађује са окупатором, али је он то одбио и повукао се у Нишку Бању. У априлу 1941. избегао је да потпише капитулацију Југославије, као и понуду да буде председник владе Србије.

Cvetkovic-potpusuje-Trojni-.jpg
Потпсивање Тројног пакта

Окупацине власти хапсиле су га у два наврата и одводиле у логор на Бањици. У септембру 1944. године побегао је у Бугарску, а затим у Турску. Из Истанбула прешао је у Рим, па у Париз, где је и умро. Сахрањен је на српском делу париског гробља Тијеа.

После Другог светског рата, по одлуци државне комисије, Драгиша Цветковић је проглашен за народног непријатеља и ратног злочинца и имовина му је конфискована. Окружни суд у Нишу рехабилитовао га је 2009. године.

Спомен обележје у Дадинцу је једино обележје бившем председнику Владе Југославије Цветковићу на просторима Србије и бивше Југославије. По његовим имену названа је и једна улица у Нишу.


#   Београд   Бановина   Дадинце   Драгиша Цветковић   историја   Париз   Драган Поповић   спомен обележје   27. март   месне заједнице
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима