Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Osigurajte svoju bezbednost sistemom video nadzora

rssBookmark and Share

11.07.2013. Vladimir Ciplic

U današnje vreme, kada čini se kriminal doživljava pravu ekspanziju, ništa što će poboljšati vašu bezbednost se ne može smatrati preteranim. Kriminala ima, nažalost svugde, pa čak ni naizgled najsigurnija područja nisu bezbedna u potpunosti.

Osigurajte svoju bezbednost sistemom video nadzora

U današnje vreme, kada čini se kriminal doživljava pravu ekspanziju, ništa što će poboljšati vašu bezbednost se ne može smatrati preteranim. Kriminala ima, nažalost svugde, pa čak ni naizgled najsigurnija područja nisu bezbedna u potpunosti. Borba protiv kriminalnih radnji sa stanovišta pojedinca je slična borbi protiv vetrenjača. Ali, blagovremeno otkrivanje kriminogenog ponašanja umnogome pomaže u prepoznavanju kriminalaca, a kasnije i njihovom gonjenju od strane zakonom ovlašćenih službi. Sve navedeno se najbolje može izvesti pomoću sistema video nadzora.

Definicija sistema video nadzora

Pod pojmom video nadzora se podrazumeva svojevrstan sistem sačinjen od određenog broja različitih vrsta kamera, senzora pokreta i uređaja za snimanje.

Ovaj sistem može biti sačinjen od jedne ili više kamera koje mogu biti i posebno grupisane. Kamere mogu biti povezane na uređaj za posmatranje, odnosno monitor i na uređaj za snimanje video zapisa, a sve u zavisnosti od potreba prostora koji želite da obezbedite. U suštini, ovo povezivanje može da ide preko kablova, ali je moguće instalirati i bežični video nadzor određenog objekta. Sve, naravno zavisi od vaših želja, ali i finansijskih sredstava koje ste planirali da uložite u ovaj sistem.

Sistem video nadzora se najčešće instalira u prostorije koje zahtevaju povišen stepen bezbednosti, poput recimo banaka, aerodroma, kockarnica i sličnim objektima, što ne znači da ga ne treba instalirati i u sopstvenom domu. Posebno ako ste ranije imali pokušaj pljačke ili samu pljačku. U suštini, čak i najjednostavniji sistem video nadzora instaliran u nečijem domu će umnogome poboljšati utisak mira vlasnika nekretnine.

Sistem video nadzora u odnosu na stopu kriminala

Ako ne pre, sistemi video nadzora su stekli pravu ekspanziju nakon terorističkih napada u javnom prevozu u Londonu. Tom prilikom, baš pomoću sigurnosnih kamera je relativno brzo pronađena osoba koja je postavila bombe, što je dovelo do brze intervencije policije i sprečavanja eventualnih novih napada. Pa ako ne pre, onda se tada svako mogao uveriti u korisnu stranu ovih sistema.

Pored toga što je jasno da je sistem video nadzora vrlo efikasno sredstvo za otkrivanje počinioca krivičnih dela, pokazao se i kao odlična prepreka. Jer većina lopova ili osoba koje su namerile da počine neko krivično delo zapravo odustane od pokušaja ako zna da u nekom objektu postoji sistem video nadzora.

Sistem video nadzora u vašem domu

Sistem video nadzora, posebno one jednostavnije varijante je prilično lak za korišćenje. U većini slučajevima u stanovima ili kućama nije potrebno instalirati neki sistem koji je komplikovan za korišćenje.

U zavisnosti od toga šta želite da obezbedite, odnosno pokrijete kamerama zavisiće i cena sistema video nadzora. Što se kamera tiče, u većini slučajeva je sasvim dovoljna rezolucija od 1600 x 1200 piksela, senzori detekcije pokreta, a ako smatrate da ima potrebe možete instalirati i senzore za detekciju dima. Kada je reč o spoljnim uređajima, vaažno je da izaberete odgovarajuću kameru koja poseduje kućište sa grejačem i, ako ima potrebe ima infracrvene diode. Mada većina njih koje su uglavnom prisutne na tržištu već ima ugređene u sebi IR diode.

Takođe, ako u dvorištu koje želite da obezbedite ili u samom domu imate nekog kućnog ljubimca, vrlo je važno da naglasite i to instalaterima, kako bi razmotrili koji senzor za detekciju životinja bi trebalo da ubace u vaš sistem žaštite.

Jedan od važnijih aspekata za odabir odgovarajuće kamere svakako je i postojeće osvetljenje. Zato bi svakako bilo bolje da se konsultujete sa osobom koja će vam instalirati sistem, koji tip kamera vam preporučuje. Jer, u principu ako je potrebno da kamera snima kada vi niste kod kuće recimo, odnosno kada je mrak, vrlo je važno da imamo mogućnost noćnog režima snimanja. U suprotnom se lako može dogoditi da na dobijenom snimku ne vidite ama baš ništa.

Uz dobar raspored prosečan sistem video nadzora može da prati do 16 prostorija u vašem domu, a da pruža veoma jasan i vidljiv prikaz.

Važno je i kakav tip uređaja za snimanje ste odabrali. Postoje snimači koji mogu da snimaju aktivnosti u realnom vremeu, a kasnije te snimke možete da prebacite na svoj računar ili laptop preko koaksijalnog kabla ili USB veze, a postoji mogućnost da to izvedete i bežičnim putem.

Sistem video nadzora i zakonske odredbe

Sistem video nadzora podleže zakonima o privatnosti. To podrazumeva da je vaš dom vaša privatna stvar i da samim tim imate pravu da ga zaštitite u skladu sa svojim mogućnostima. Ako je vaš izbor zaštite sistem video nadzora onda je to vaše pravo.

Međutim, kako se zakoni vrlo često menjaju možda ne bi bilo loše da ipak potražite savet i mišljenje nekog advokata ili drugog pravnog lica, kako ne biste prekršili neku od mnogih odredbi zakona.


#   bezbednost   video nadzor   krivično delo   IP kamera
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima