Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dug za struju platio grad

rssBookmark and Share

09.06.2011. Izvor: RTS

Od kuće Slobodana Mitića, posle odlaska sedmočlane porodice koja je u njoj živela od 1995, ostali su prozori. I dug za struju. Da bi sugrađane, koji su pokazali humanost, poštedeo povlačenja po sudovima, Grad Leskovac preuzeo je dug i platio gotovo milion dinara.

Posle odlaska iz Hrvatske Dubice, izbeglička porodica našla je utočište u Pečenjevcu kod Leskovca. Kada su napustili kuću koja je osam godina bila njihov dom, ostavili su dug za struju od 58.000 dinara, sada zbog kamata šestostruko uvećan.

Domaćinu Slobodanu Mitiću višegodišnji sudski pozivi zbog neplaćenog računa postali su mora.

"Kako da me ne opterećuje? Od 2003. godine sam na sudu, pa možete da zamislite kako je kad te stalno zovu", kaže Mitić. "A nisam ni kriv ni dužan, ni kilovat nisam potrošio."

Izbegla lica iz Hrvatske nisu imala odakle da plate struju, kažu tadašnje vlasti su ih ubeđivale da su te obaveze oslobođeni.

Nikola Plavšić tvrdi da su račune nosili u Komesarijat za izbeglice: "Oni su verovatno bacali ili ostavljali. Niko o tome nije vodio računa, niti je plaćao."

Nikola je jedan od retkih izbeglica koji su ostali u Pečenjevcu. Sa svoja dva sina i dalje je u domu Vojislavu Stamenkovića. Struju redovno plaća od 2005. godine. Međutim, za deceniju neplaćanja, dug koji mora da namiri njegov domaćin premašio je 300.000 dinara.

"Kako da ja platim", pita se Vojislav Stamenković. "Pa valjda je dovoljno što sam ljude primio, život im spasao. I decu i starije sam primio."

I Slobodan Mitić i Vojislav i Jovan Stanković žive od malih penzija i nisu u mogućnosti da sami plate račune za struju. Konačno, jedini izlaz je bio da Grad plati gotovo milion dinara za taj dug.

"Naravno, Grad je godinama pokušavao da problem reši preko institucije državnog sistema", kaže Saša Pešić, član Gradskog veća Leskovca." Morali smo da presečemo i donesemo odluku da sami preuzmemo obavezu i platimo te račune."

Svoju humanost meštani Pečenjevca potvrdili su 1995, kada su primivši više od tri stotine izbeglih iz Hrvatske. Posle gotovo decenije nerazumevanja i potezanja po sudovima, društvo je pokazalo da ceni njihov gest. Duga više nema, ali gorko iskustvo ostaje.

Komentara: 0


#   dug   Saša Pešić   Jovan Stanković   Slobodan Mitić   komesarijat
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima