Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Odbio stan zbog koza

rssBookmark and Share

Vranje 08.03.2011. Izvor: Kurir

Novcem za kupovinu stana u Vranju, Nenad Stojanović nabavio alpske koze, fazane, kuniće i kuću sa okućnicom u selu Katun i počeo iznova

Neću stan u Vranju, hoću koze!

Odbio stan zbog koza
VRANjE - Ovim rečima se svojim roditeljima obratio mladi Nenad Stojanović iz Vranja kad su mu, kao tek zaposlenom veterinarskom tehničaru, sa ozbiljnom vezom za ženidbu, ponudili da kupe novi stan u centru Vranja.

Nećkajući se da svom Neši predaju više desetina hiljada evra, šokirani roditelji su se našli u još većem čudu kad im je njihov mezimac rekao da hoće da ode u selo, da kupi kuću, koze i druge životinje i sa budućom suprugom započne novi život.

- Iskreno, nije mi bilo teško da donesem ovakvu odluku. Ja i Vesna, koja je inače profesor engleskog jezika u jednoj obližnjoj školi, odavno smo se opredelili da živimo na selu. Napustio sam stalno radno mesto veterinarskog tehničara u vranjskoj veterinarskoj stanici i pošto sam našao kuću na lepoj lokaciji u selu Katun, odlučio sam da je kupim ulažući i svoju ušteđevinu - priča Nenad i dodaje da je odmah kupio pet alpskih koza, pošto je sve znao o njima.

Preuređena je i sređena kuća, uređene staje i kavezi za koze, fazane, koke nosilje, zečeve i druge životinje. Ogradio je plodno zemljište oko kuće i počeo da ga obrađuje.

Minule godine je toliko proizveo paradajza, šargarepe, lubenice, dinje, paprike i drugog povrća da nije mogao sve da ubere, pa je nešto prodavao, a nešto poklonio komšijama i prijateljima.

- Za naše potrebe proizvedemo sve što nam treba. Oko 20 alpskih koza koje čuvamo kvalitetno, svaka daje po osam litara mleka dnevno. Od tog mleka proizvodim sir, koji je veoma tražen, i prodajem ga 400 dinara za kilogram. Iskreno, kad su meštani, ali i drugi, videli koliko alpska koza daje mleka i koliko je sir skup, mnogi su došli da kupe podmladak, da i oni čuvaju „alpinku“, kaže Nebojša, koji ovih dana očekuje nekoliko prinova od alpskih koza, čime će se stado znatno uvećati. Na Vranje i gradski život i ne pomišlja, zasad mu je ovde „super“ i oseća se, kako kaže, kul.


Neverica

Meštani Katuna su Nenada, onako sa bradom, dugom kosom i vezanim repom, u prvi mah s nepoverenjem gledali, a kad su videli koliko znanje poseduje o životinjama, koliko je vredan i s koliko pažnje i ljubavi neguje koze i živinu, brzo su počeli da mu nude svoju pomoć. Posebno su ih zanimale negove ljubimice sa Alpa, naročito njihova mlečnost.


Komentara: 0


#   Vranje   stan   radno mesto
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima