Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

PROJEKAT U NIŠU: Osuđenici uče đake o paklu droge!

rssBookmark and Share

Niš 08.02.2016. Ivana Anđelković, Alo

Zatvorenici KPZ „Niš“ drže predavanja u niškim školama na kojima maloletnicima objašnjavaju kako i na koji način se postaje narkoman i kako izbeći ulazak u pakao narkomanije. Radionice je dosad prošlo oko 1.300 učenika.

Bojan Todorović, Foto: Privatna arhiva
Bojan Todorović, Foto: Privatna arhiva

Radionice se uspešno sprovode sa Upravom za izvršenje zavodskih sankcija, a funkcionišu u sklopu projekta „Dete, nemoj da se predaš“ autora Bojana Todorovića. Cilj je da se suzbije narkomanija među mladima. Projekat nema finansijskih prihoda, zasnovan je na čistom voleonterskom radu, ali s obzirom na to da je neizvesno još koliko će funkcionisati na taj način, bilo bi dobro da se i grad uključi.

Grad nem

Dok su u KPZ-u, Ministarstvu pravde, Ministarstvu prosvete i policiji prepoznali značaj ovog projekta, u gradu nema interesovanja. - Pokušali smo da stupimo u kontakt sa gradonačelnikom, većnikom, ali nismo uspeli da sklopimo neki dogovor. Bilo bi dobro da se uključe ako žele, ali njihovo je pravo da to ne učine - kaže Bojan Todorović, autor projekta.

 

- Kada smo u septembru počeli da radimo, mišljenja su bila oprečna u vezi s tim da li treba decu izlagati strahu. Međutim, naše istraživanje je pokazalo da su deca i roditelji prezadovoljni našim radom. Cilj je da se na direktan način deci pokaže kuda ih droga može odvesti, a to je najbolje pokazao primer sportiste koji je pao zbog droge i to njima uživo ispričao - počinje priču Todorović.

Autor projekta ističe da nikome ko se priključio ovoj priči novac nije motiv, tako da su svi učesnici tu kao volonteri, i to sa ciljem da se zaštite deca.
- Dobijamo pozive iz gradova širom Srbije, zovu roditelji i profesori da gostujemo u školama, što je nama signal da smo uradili nešto dobro. Sada spremamo još jednu akciju. Posetićemo Osnovnu školu „Sreten Mladenović Mika“, čiji je učenik bio pokojni Aleksa, žrtva vršnjačkog nasilja, i baš ćemo obrađivati tu temu u saradnji sa policijskom upravom - kaže Todorović, čiji su projekat podržali brojni roditelji.

- Mi, roditelji, često živimo u zabludi jer ne znamo kuda ide naše dete, s kim se druži, šta proživljava... Ovakav vid edukacije je najbolji. Da dete na živom primeru vidi posledice narkomanije. Naravno, treba da se uplaši i ja ovo podržavam - kaže Milica Jovanović, majka šesnaestogodišnjakinje.

Dr Bojana Dimitrijević, specijalista medicinske psihologije i profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, objašnjava da je susret i „učešće u ispovesti“ onih koji su lično prošli kroz neku od životnih oluja metod koji najčešće, više nego mnogi drugi oblici edukacije, dopire do slušalaca. 
- Ideja o neposrednom ljudskom susretu sa onima koji su korisnici droge i štićenici kazneno-popravnih ustanova može biti prilika da mladi ove osetljive teme prepoznaju i kao deo svoje, a ne samo „nečije“ stvarnosti - kaže Dr Dimitrijević.

Komentara: 0


#   Niš   droga   učenici  predavanje  projekat  obuka  osuđenici  KPZ Niš   Ministarstvo prosvete  Sreten Mladenović Mika OŠ  Uprava za izvršenje zavodskih sankcija  Bojan Todorović
@


 


[ Dodaj komentar ]