Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Vranju pobuna činovnika zbog smanjenja plata

rssBookmark and Share

Vranje 03.03.2015. Blic, Južna Srbija Info

U Gradskoj upravi u Vranju već dugo tinjaju nezadovoljstvo i gnev administrativnih radnika zbog dvostrukog kresanja činovničkih plata.

U Vranju pobuna činovnika zbog smanjenja plata

Ogorčenje službenika kulminiralo je danas zbog toga što je gradonačelnik Vranja Zoran Antić odbio da o socijalnim zahtevima egzistencijalno ugroženih i gladnih službenika i nepotpisanom pojedinačnom kolektivnom ugovoru razgovara sa delegacijom Samostalnog sindikata Gradske uprave.

Posle najnovijih korekcija, gradonačelnik ima platu od 114.000, a zamenik 107.000 dinara. Predsedniku Skupštine grada pripada mesečno 109.000, a gradskim većnicima 77.000 dinara. Pomoćnici gradonačelnika primaju 75.000, a načelnik Gradske uprave 89.000.

Prema novom pravilniku, NKV radnik prima 21.396, srednjoškolac od 26.418 do 31.110 dinara. Sa visokom spremom plata u javnom sektoru je od 43.000 do 60.886 dinara.

Smanjene su i plate direktorima u javnim preduzećima i ustanovama. U ustanovama kulture direktorska plata je 53.000,a u Direkciji za izgradnju 90.000 dinara.

Predsednica Sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi Jelena Janković rekla je da će 3. marta u holu gradske kuće biti održan zbor radnika, na kojem će pobunjeni činovnici da donesu odluku o radikalizaciji protesta.

Već od 4. marta svakog dana u minut do 12 sati biće održani jednočasovni štrajkovi upozorenja koji će prerasti u generalni štrajk ukoliko gradsko rukovodstvo ne poveća plate 267 zaposlenih u Gradskoj upravi.

Odlukom Gradskog veća o korekciji i usklađivanju zarada u javnom sektoru, plate su nam smanjene 35 odsto.

Pre odluke gradske vlade o bolnim rezovima u platnom sektoru, uredbom Vlade Srbije zarade su zaposlenima i penzionerima smanjene za deset procenata. Drastično nam je smanjen životni standard, mnogi su počeli da gladuju. Rukovodstvu grada preostalo je da nas kolektivno sahrani.

Dok mi grcamo, gradonačelnik i njegovi najbliži saradnici i članovi Gradskog veća imaju enormno visoke plate. Ni u jednoj lokalnoj samoupravi u Srbiji nisu ovoliko skresane plate kao u Vranju, rekla je Jankovićeva.

Gradonačelnik Antić izjavio je da je gradska administacija skupa, jer se za plate u javnom sektoru iz lokalnog budžeta od preko dve milijarde dinara godišnje utroši više od 900 miliona.

Gradski čelnici tvrde da će korekcijom i usaglašavanjem zarada u javnom sktoru, rigoroznim merama štednje u korišćenju službenih vozila, trošenju reprezentacije, smanjenjem dnevnica i putovanja ove godine biti ušteđeno oko 100 miliona dinara.

Ušteđeni novac, kako je rečeno, pripašće socijalno ugroženim porodicama.

Komentara: 0


#   Vranje   Zoran Antić   opština   plate   sindikat   protest   socijalno ugroženi   uprava   zaposleni   smanjenje   Jelena janković
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}