Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Promocija izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu - Nikola Peković

rssBookmark and Share

20.10.2014.

u utorak 21. oktobra 2014. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu u Maloj sali (Kneginje Ljubice 10) sa početkom u 12 sati održaće se promocija CD-a Nikole Pekovića u izdanju Fakulteta umetnosti u Nišu.

Promocija izdanja Fakulteta umetnosti u Nišu - Nikola Peković

O izdanju će govoriti urednik edicije audio i video izdanja: Zoran Stanisavljević, profesor mr Miljan Bjeletić, a na promociji ćemo imati prilike da uživamo u nastupu Nikole Pekovića koji će izvesti nekoliko kompozicija koje su objavljene na disku. Kompozicije na disku su snimane u Tonskom studiju Fakulteta umetnosti u Nišu.

"Četvrto CD izdanje Fakulteta umetnosti u Nišu predstavlja akordeonistu Nikolu Pekovića (Kraljevo, 1991), jednog od najuspešnijih studenata Odseka za muzičku umetnost, koji je u zvanju saradnika u nastavi započeo i pedagošku karijeru na ovom fakultetu.  Peković je osnovne i master studije završio sa najvišim ocenama u klasi vanrednog profesora mr Miljana Bjeletića. Iz bogate koncertne aktivnosti ovog mladog izvođača izdvajaju se brojni nastupi u Srbiji, regionu (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija), širom Evrope i sveta (Italija, Nemačka, Grčka, Francuska, Letonija, Bugarska, Portugalija, Španija, Rusija, Ukrajina, Slovačka, Belgija, Kina, Kanada, Litvanija), nagrade na prestižnim takmičenjima  (II mesto  na Svetskom kupu harmonike u Kanadi 2013, II mesto  na Svetskom trofeju harmonike u Rusiji 2013, II mesto na Međunarodnom takmičenju „Accoholiday“ u Ukrajini 2011/2013, I mesto u trećem serijalu takmičenja „Ja imam talenat“ 2012, I mesto  na Svetskom trofeju harmonike u Španiji 2010) i značajna priznanja za dosadašnji rad (Povelja Univerziteta u Nišu kao najboljem studentu koji je završio osnovne akademske studije na FU u Nišu 2014, Konstantinovo priznanje  Grada  Niša/Kompanije  “Filip  Moris”  za  ostvaren  akademski  uspeh  i  društveni angažman 2013, Nagrada Kluba Seperste/Erste banke iz Beograda koja nagrađuje talentovane mlade ljude koji pomeraju granice uspeha u različitim oblastima 2010/2012/2014, Medalja vrhovnog Atamana ruske Kozačke vojske 2012). Interpretirajući transkripcije i originalna, malo poznata dela akordeonističke literature različitih stilskih epoha (od baroka do savremenog stvaralaštva), Nikola Peković promoviše harmoniku kao instrument izuzetnih tehničkih i izražajnih mogućnosti."

Dr Sonja Cvetković

 


#   Fakultet umetnosti   harmonika   Crna Gora   Nikola Peković   CD   Miljan Bjeletić   Zoran Stanisavljević   Bosna i Hercegovina   Sonja Cvetković   Ja imam talenat
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima