Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Susret prvih posleratnih učitelja

rssBookmark and Share

Aleksinac 08.07.2009. Toma Todorović

Susret prvih posleratnih učitelja

Osmoro diplomaca prve posleratne generacije aleksinačke Učiteljske škole nedavno se okupilo kako bi obeležilo 60 godina od mature

Šest decenija od mature: osmoro učitelja koji su u Aleksincu diplomirali 1949. (Foto S. Lazarević)

Aleksinac – Osmoro diplomaca iz prve posleratne generacije aleksinačke Učiteljske škole nedavno se okupilo kako bi obeležilo 60 godina od mature. Nogu pred nogu, kako i priliči njihovoj životnoj dobi (svi su rođeni 1928, 1929. ili 1930), došetali su do zgrade u kojoj je nekada bila njihova škola, a koja je danas sedište Opštinskog suda i tužilaštva. Međutim, pošto je bila nedelja, nije im se ostvarila želja da ponovo stanu pod svodove zdanja u kome su pre šest decenija, na Vidovdan 1949, dobili diplome učitelja.

Školovanje su započeli u septembru 1945, a njih četrdeset četvoro je maturiralo. Nakon mature, država ih je rasporedila u škole širom Srbije.

– Bilo nas je iz raznih krajeva, najviše iz Niša, Aleksinca, Prokuplja, Vlasotinca, Vladičinog Hana, Babušnice, Sokobanje. Školovali smo se u vreme obnove naše zemlje, neki od nas odmah su se uputili na gradilišta pruge Šamac–Sarajevo ili autoputa, devojke su bile angažovane na uređenju Aleksinca i korita reke Moravice – ispričao nam je Miloš Đukić, koji je iz rodnog Bogdanja, kod Trstenika, došao u Aleksinac, tu završio učiteljsku školu, oženio se drugaricom iz školske generacije Dušankom (Stipsić), učiteljevao po Toplici, ali se opet vratio u Aleksinac i do današnjih dana tu ostao.

I dok su ćaskali i evocirali uspomene tokom zajedničkog ručka u jednom aleksinačkom restoranu utvrdili su da je iz njihove generacije maturanata još petnaestak živih, ali da svi nisu mogli da dođu zbog udaljenosti ili narušenog zdravlja. „Na prozivku“ su, osim Miroslava Miletića i Miloša Đukića (organizatora obeležavanja ovog jubileja), došli: Zagorka Živković (udata Todorović), Dostana Zdravković, Ana Ivanović (Filipović), Leposava Kovačević (Krstić), Dušanka Stipsić (Đukić)i Branko Filipović. Dve danas penzionisane učiteljice došle su u pratnji supružnika – Zagorka sa 85-godišnjim Dragoljubom – Ljubom Todorovićem, takođe penzionisanim prosvetnim radnikom, a Ana sa Milivojem – Mišom Filipovićem, nekada jednim od glavnih stručnjaka iz oblasti mašinstva u Aleksinačkom rudniku, pripadnikom generacije nekoliko godina starije od ove učiteljske iz 1949.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Susret-prvih-posleratnih-uchitelja.lt.html

Komentara: 0


#   Aleksinac   Vidovdan   Ana Ivanović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima